Nedelja 19.05.2013.
11:10
Jutarnji

Die Zeit: Hrvatsku ne žele u EU, ali Evropa vraća stari dug

Zagreb - habzburški grad, pišu nemački novinari
 

Novinari Ulrih Ladurner (koji je posetio Zagreb) i Justus fon Daniels (koji je otišao u Vukovar) nabrajaju razloge zbog kojih Hrvatska u EU nije dobra ideja: dugovi, slaba ekonomija, mogućnost da 28. članica postane prva sledeća zemlja koja će bankrotirati.

Nemački novinari, s druge strane, pišu da već prva šetnja centrom Zagreba ne ostavlja sumnju da zemlja pripada srednjevropskom krugu, a da je "grad obeležen habzburškom istorijom".


Kao najvažniji razlog zbog kojeg Evropa ne odbija Hrvatsku, nemački novinari navode grižu savesti. Oni pišu da Evropa ima moralnu obavezu da se oduži Hrvatskoj zbog dešavanja tokom rata 90-ih, kada je "Evropa gledala sa strane".

"Stvarnost samo potvrđuje loš ugled Hrvatske", pišu Ladurner i Fon Daniels. "Korupcija se uvukla u srce države", dodaju novinari Zeita, prepričavajući da je nekadašnji premijer Ivo Sanader osuđen na deset godina jer je "u njegove torbe ulazio novac koji je pre svega dolazio iz država članica EU".

Svoj tekst završavaju podsećanjem da je Sanaderu podršku davala čak i Angela Merkel i zaključju da "niti je Hrvatska posebno bolesna, niti je Evropa sasvim zdrava..."

2024 © - Vesti online