Subota 18.05.2013.
15:32
Beta

Patike na noge i otkrijte muzeje

BEOGRAD - Jedinstvena prilika da obiđete SIV

Palata Srbije - zgrada koju su obišli svi strani zvaničnici (foto: tob.co.rs)
 

Organizatori manifestacije preporučuju da se ne propusti "Mala fabrika efekata" na Kalemegdanu kod Stambol kapije u kojoj se mogu videti specijalni efekti kao u filmovima: igra vatrom, vodom, maglom i svetlošću.

Muzej Nikole Tesle će obeležiti 70 godina od smrti velikog naučnika, a za građane je otvorena i Palata Srbije u kojoj će ekskluzivno za Noć muzeja biti izložen Titov globus.

Između ostalog, u muzeju GSP-a Beograd biće prezentovana izložba "120 godina javnog gradskog prevoza u Beogradu", pa će posetioci saznati kako je
nekada izgledao javni prevoz u Beogradu.

SMEDEREVO - Sa bakljama u ruci kroz tvrđavu Đurađa Brankovića

Smederevska tvrđava (foto: Tanjug)
 

Noć muzeja održaće se večeras i u Smederevu, gde će biti izložena postavka etnološkog odeljenja Narodnog muzeja Kragujevca. Autor izložbe, etnolog Nataša Nikolić, izložiće "kuvarice", pamučna platna na kojima su domaćice vezle poruke ukućanima i gostima, poput "Kuvarice manje zbori, da ti ručak ne zagori!"

Kuvarice su obično stajale na zidu iznad šporeta i iznad limenog rezervoara za vodu sa slavinom, pred kojim su se ukućani umivali i prali ruke. Postavka obuhvata 50 kuvarica pretežno nastalih tokom prve tri decenije prošlog veka.

Izložbu prate vezilje koje će publici pokazati kako su nastajale kuvarice, a organizator je najavio da će i posetioci moći da se okušaju u vezenju.

Smederevski Centar kulture pridružio se Noći muzeja izložbom fotografija na šetalištu u Ulici Kralja Petra Prvog, koja će tokom subotnje noći biti "Ulica sećanja" . Organizator je naveo da se "Ulica sećanja" bavi predrasudama i odnosima starosedelaca i doseljenika.

Večeras će u Smederevu biti otvorena i vrata tvrđave despota Đurđa Brankovića. Uz svetlost baklji turistički vodiči će voditi posetioce kroz citadelu uz pripovest o životu u središtu nekadašnje srpske prestonice.

Svi programi smederevske Pete noći muzeja su besplatni.

ČAČAK - Čačani u karikaturama

Čačani će u okviru Noći muzeja imati priliku da prate 15 programa na devet mesta. Među njima su izložbe crteža Jovanke Stanojević i Jelene Bulajić, izložba karikatura Pjera Križanića u Umetničkoj galeriji, u Domu kulture je likovna izložba "XVII Prolećni anale", dokumentarna izložba fotografija o počecima i razvoju rokenrola u Čačku i izložba arhitrektonskih projekata.

U Istorijskom arhivu Čačani će moći da pogledaju izložbu arhiviskih dokumenata, građe i fotografije povodom 65 godina rada Arhiva, u Narodnom muzeju pored stalne postavke istorije Čačka, od praistorije do sredine 20. veka, a izložba "Znamenja časti i slave, Zbirka Bajić" predstvlja odlikovanja iz 19. i 20. veka.

Gradska bilbioteka u Čačku će za "Noć muzeja" premijerno prikazati dokumentarni film o slikarki Zori Bogćević Nikezić, rođenoj u Čačku, a u odeljenju za decu održati radionicu uz čitanje bajki, uz poklone najmlađim čitaocima.

Kulturni centar "Lift" prirediće izložbu karikature Čačana, čiji je autor Tijana Petrović, na lokaciji Rimskih termi biće scensko-muzički-pozorišni performans, a u kafeu "Žuta kuća" izložba fotgrafija Foto Kino Kluba Čačak. Umetnici Centra za vizuelna istraživanja "Krug" crtaće portrete prolaznika.

NOVI SAD – Uđite u sat na Petrovaradinu

Simbol Novog Sada - sat na Petrovaradinu (foto: Beta)
 

Noć muzeja će se u Novom Sadu održati na 40 lokacija, a posetioce će, između ostalog, moći da pogledaju izložbu novčanica iz celog sveta, pozorišne predstave i da se okušaju kao novinari i voditelji.

Među najzanimljivijim lokacijama izdvaja se i simbol Novog Sada, sat na Petrovaradinskoj tvrđavi, gde će posetioci moći da zavire u njegovu unutrašnjost, vide kako ona izgleda i kakav je postupak navijanja sata.

Ove godine u program Noći muzeja uključilo se i javno preduzeće "Tržnica", koje na najstarijoj novosadskoj pijaci organizuje degustaciju domaćih proizvoda i muzički program za predah posetilaca.

Na brodu Rečne flotile Vojske Srbije "Šabac" biće izloženi predmeti i oružja koja je na prekookeanskim putovanjima prikupio kapetan broda iz doba Kraljevine Jugoslavije Eugen Malinarić.

Izložbu starih kućnih računara iz 80-tih godina prošlog veka, koju organizuje Fakutet tehničkih nauka pod nazivom "Once upon a byte", zainteresovani će moći da pogledaju u Muzeju Vojvodine.

Najmlađu publiku očekuje bogat program muzejskih radionica, zatim likovne radionice, foto-radionice, naučne radionice, izložbe lutaka, maketa brodova, kao i atraktivno pozorišno kostimiranje.

ZRENJANIN – Kako su živeli Jagodići

Zrenjaninska Noć muzeja održava se na sedam lokacija u gradu. Narodni muzej priprema dvanaest programa u prostorima stalne postavke, izložbenog salona, malog salona, amfiteatra, kao i prostora ispred salona.

Posetioci mogu pogledati reviju haljina kojom će biti otvorena etnološka izložba "Narodni vez - tradicija kao inspiracija", arheološku izložbu "Crna Bara - Prkos", postavku porodičnih predmeta porodice Jagodić iz Konaka, izložbu iz Fonda stare i retke knjige, a biće predstavljene i unikatne staklene ploče poznatog zrenjaninskog fotografa Ištvana Oldala.

U Noći muzeja na tom mestu biće prikazan i film "Fauna vilinskih konjica (Insecta, Odonata) Vojvodine" i organizovana Radionica pustovanja vune.

Narodno pozorište "Toša Jovanović" priprema lutkarsku radionicu, kao i predstavu "Antigona", dok će u Kulturnom centru Zrenjanina biti organizovana izložba likovnih radova učenika srednje škole "Uroš Predić" i Zrenjaninske gimnazije.

U Salonu Istorijskog arhiva Zrenjanina postavljena je izložba "Ivo Andrić u diplomatiji", koja će sutra biti otvorena u punom terminu "Noći muzeja". Pozorišni klub "Zeleno zvono" priprema izložbu "Prostorni apsurdi: studija slučaja Zrenjanin“.

Treće učešće Udruženja građana "Lavli Džavli" u "Noći Muzeja" će karakterisati umetnost grafita i murala. U prostorijama kluba biće otvorena izložba radova Kristijana Ungura, grafiti umetnika iz Švajcarske, rodom iz Zrenjanina.

2024 © - Vesti online