Subota 18.05.2013.
03:02
index.hr

Rasisti su neinteligentni

Adolf Hitler je posebno mrzeo Jevreje
 

Studija kanadskih profesora objavljena u magazinu "Psychological Science" pokazala je kako postoji snažna povezanost između predrasuda, niskog stepena inteligencije i konzervativnih ideologija, prenosi portal Index.hr.

Rezultati istraživanja pokazali su da se predrasude, rasizam i netolerancija mnogo češće susreću kod osoba s manjim stepenom druželjubivog mentaliteta.

Kanadski profesori na čelu s Gordonom Hodsonom izneli su naučne dokaze da se predrasude i mržnja češće pojavljuju kod osoba koje podržavaju desničarske ideologije, poput socijalnog konzervativizma i autoritarizma, kao i kod osoba koje imaju manje dodira sa drugim i drugačijim.

"Koristeći uzorak od 15.874 osobe u Velikoj Britaniji, pokazali smo da deca sa nižim IQ-om, odnosno nižim stepenom opšte inteligencije, u kasnijem životnom dobu postaju mnogo sklonija predrasudama i netoleranciji prema drugom i drugačijem te se obično pronalaze u konzervativnim ideologijama", izjavio je profesor Hodson.
 

Socijalni konzervatizam je politička ideologija koja zagovara očuvanje svega onoga što se može nazvati tradicionalnim vrednostima. Takođe, socijalni konzervatizam neretko podržava i nacionalizam koji isključuje drugo i drugačije.

"Konzervativne ideologije zagovaraju strogu hijerarhiju i otpor promenama što su osobine koje doprinose jačanju predrasuda i netolerancije kod ljudi" smatra Hodson.

2024 © - Vesti online