Petak 17.05.2013.
20:50
Srna

Francuzi izbacuju reč ''rasa''

Francuski nacionalni parlament glasao je da se eliminiše reč "rasa" u svim postojećim zakonima u zemlji, iako su čak i predstavnici glavne opozicione Unije za narodni pokret ocenili da je to previše idealistički potez.

Odobravaju gej brakove i ''ukidaju''

"Eliminisanjem pravne kategorije rase parlament je pomogao zemlji da napravi korak napred u ideološkom i obrazovnom smislu", rekao je autor predloga zakona Fransoa Asensi, poslanik levičarske koalicije Front levice.

Pristalice ovog predloga zakona tvrde da se taj termin, koji se pojavljuje najmanje šest puta u francuskom krivičnom zakonu i drugim legislativama, može tumačiti kao kategorija ljudi.

"Reč rasa nema naučnu vrednost i osnova je rasističkih ideologija", navodi se u preambuli predloga zakona, prema kome Francuska neće priznati nijednu posebnu rasu ili rase.

Protivnici tvrde da će to stvoriti pravnu prazninu između ustava i zakona, kao i da time nije učinjeno ništa u borbi protiv rasizma.

"Ne možete da promenite realnost jednstavno eliminacijom neke reči. Samo trošite energiju i vreme na iluzije", tvrdi poslanik opozicione UMP partije Lionel Tardi.

2024 © - Vesti online