Petak 17.05.2013.
22:22
Beta

Srednjoškolci: Homoseksualnost je bolest

Anketa sprovedena aprila i maja među 1.600 ispitanika u 32 škole u Crnoj Gori ukazuje da srednjoškolci teško prihvataju saznanje da im je drug iz klupe homoseksualac, i da bi još teže prihvatili da su im rođaci drugačije seksualne orijentacije.

Foto: Ilustracija

Svaki četvrti srednjoškolac prekinuo bi kontakt s bliskom osobom ako sazna da je ta osoba homoseksualac, biseksualac ili transrodna osoba, a četvrtina bi pokušala da je ubedi da je to - pogrešno. Velika većina srednjoškolaca ne želi da živi u društvu u kojem je homoseksualnost normalna stvar, a svega 15 procenata to želi.

Oko 42 procenata anketiranih, uzrasta od 14 do 18 godina, smatra da država treba da suzbije homoseksualnost. Samo 16 odsto srednjoškolaca spremno je da kroz obrazovanje i razne vidove obuke radi na razbijanju predrasuda prema osobama drugačije seksualne orijentacije.

Danas, na Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, podgorički most na reci Morači osvanuo je u duginim bojama, okićen sa 1.200 balona i 500 poruka LGBT osoba građanima Podgorice. Vlada je prošle sedmice donela nacionalnu strategiju za poboljšanje kvaliteta života LGBT osoba.

2024 © - Vesti online