Petak 17.05.2013.
17:08
Dnevni avaz

"Dodik vređa inteligenciju građana"

Dodik uputio otvoreno pismo evropskim zvaničnicima - organizovanje obeležavanja sto godina od Sarajevskog atentata je još jedan pokušaj menjanja istorije
 

Takođe, ponavljaju još jednom da je cilj manifestacije, koja nije komemoracija, da se pošalje poruka mira i tolerancije iz glavnog grada BiH.

Dodik je nedavno, u pismu evropskim zvaničnicima najoštrije kritikovao međunarodnu zajednicu zbog namere da naredne godine u Sarajevu organizuje obeležavanje 100. godišnjice od početka Prvog svetskog rata uz obrazloženje da je tu reč o "povoju antisrpskog plana". U otvorenom pismu upućenom evropskim zvaničnicima Dodik je rekao da je poznato da sarajevski atentat nije bio pravi uzrok svetskog sukoba, ali dodaje da tu ocenu, ipak, treba ostaviti istoričarima.

Istovremeno, predsednik Srpske je odbacio povezivanje tog događaja od pre jednog veka sa poslednjim ratom što se, kako ukazuje, nastoji učiniti ovom manifestacijom.

Jasmina Pašalić, predsednica Fondacije "Sarajevo srce Evrope", posredstvom koje se, zajedno s Francuskom ambasadom u BiH, odvijaju pripreme za manifestaciju, kaže za Dnevni avaz da je Dodikovo pismo klasična zamena teza, dodajući da je predsednik RS očigledno koncentriran na manipulisanje javnosti u RS.

“Zbog nemogućnosti rešavanja vlastitih problema, prebacuje se krivica na drugu stranu. Zapravo, Dodik ima vrlo velikih finansijskih problema s Andrićgradom. To je moja teza. Radi ovo da bi namakao pare za Andrićgrad iz nekih fondova. Mislim da je novac najveći kamen spoticanja”, kaže Pašalić.

Komentarišući Dodikovo pismo evropskim zvaničnicima, Jasmina Pašalić tvrdi da se radi o veoma lošem stavu šefa jednog dela države. Ističe da na "autokratski način sprečava ljude dobre volje - i Srbe, i Hrvate, i Bošnjake - da obeleže tako veliku civilizacijsku tragediju kao što je Prvi svetski rat". Ona dodaje da niko ne može smatrati Gavrila Principa svojim vlasništvom niti ga odbaciti kao "nevaljasti otpad". Ponavlja da se krivac traži u drugome da bi se sakrile vlastita nemoć, nesposobnost, ali i krivica, koja se mora priznati.

Sličnog je mišljenja i bivši gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, počasni član Fondacije, koji kaže da želja organizatora da pošalje poruku mira, tolerancije i saradnje nema nikakve veze s menjanjem i prekrajanjem istorije.

“Nisam psiholog, ali izgleda da je to neki vid ksenofobične manije. To nema čiste veze ni s prekrajanjem istorije niti s uvođenjem novih elemenata u nju. Ovakvi potezi su klasično skretanje pažnje, kao i unutrašnje etnohomogeniziranje. Mislim da srpski narod nije tako neobrazovan da ne zna to prepoznati”, kaže Behmen i dodaje da ne razume taj odnos "protiv celoga sveta". Takođe, pojašnjava da se niko ne može sakriti iza celog naroda te da postoji prag do kog narod može trpeti neke stvari.

2024 © - Vesti online