Petak 17.05.2013.
12:37
Srna

Uspeh ili propast čovečanstva: Naučnici na korak do kloniranja dece

Moguće mutacije prilikom eksperimentisanja sa genetikom
 


Otkriće bi moglo pomoći u lečenju niza teških bolesti, od Alchajmera do multipla skleroze, ali postavlja se pitanje eventualnog kloniranja dece u laboratorijama.

Ovo otkriće moglo bi da dovede do toga da u budućnosti roditelji koji su izgubili svoje dete - plate za kreiranje njegovog klona.

Iako su ljudski embrioni već klonirani u prošlosti, nikad iz njih nisu izvučene zdrave matične ćelije. To označava značajan korak ka kloniranju dece - upozoravaju naučnici.

Tim naučnika iz Oregona ističe da im je cilj da otkriu lijek za neizlečive bolesti, ali kritičari strahuju da bi drugi, manje dobronamerni naučnici, mogli da "iskopiraju" taj postupak i da pokušaju da kloniraju decu.

Tehnika korištena u izvlačenju matičnih ćelija slična je onoj korišćenoj prilikom kloniranja ovce Doli.

Uzeta su donirana jajašca zdrave mlade žene i izvučen njihov DNK. Zatim su naučnici u prazna jajašca stavili ćelije kože i uz pomoć struje ih podstakli na razvijanje u embrione.

Kad su embrioni dostigli 5-6 dana starosti i razvili se do veličine vrha pribadače, iz njih su uspešno prikupili matične ćelije.

Te ćelije su sposobne da se transformišu u bilo koju vrstu ćelije u ljudskom telu, pa se na njih gleda kao na svojevrsni "paket za prvu pomoć" pri lečenju obolelih ili oštećenih delova tela.

2024 © - Vesti online