Petak 17.05.2013.
12:16
b92.net

BG: Nema ni vakcine protiv tetanusa

Foto: Ilustracija

Prema pisanju beogradske štampe, vakcine nema u 20 ambulanti domova zdravlja "Čukarica" i "Voždovac", a u centralnim zgradama već su danima na rezervi. U Zavodu za zaštitu javnog zdravlja upozoravaju da će nestašice sledeće nedelje biti u svim primarnim zdravstvenim ustanovama.

Lekari su u panici i građane šalju da sami kupe lek u apotekama, ali ih ni tamo nema jer je tržište potpuno prazno, pišu beogradski mediji.

Pročitajte još o nestašici lekova ovde

"Očajni smo, nikada ranije nije bilo ovako loše stanje, vakcina nema nigde na tržištu. U centralnim zgradama smo na rezervi, ali vakcina u zdravstvenim stanicama predgrađa uopšte nema. Institut Torlak je trebalo da proizvede 200 puta više vakcina za sve ustanove. Ta vakcina nije skupa košta manje od 100 dinara pa svi znamo da nije u pitanju novac već loša organizacija i naš sistem zdravstva koji očigledno više ovako ne može da funkcioniše", kazala je dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine u DZ "Voždovac".

Ona pominje i da problem s nabavkom vakcine protiv tetanusa traje već godinu dana, ali da su se tek sad sve rezerve istrošilke.

Dr Predrag Kon, epidemiolog u Zavodu za zaštitu zdravlja, kaže da se tokom sledeće nedelje očekuje potpuna nestašica vakcine protiv tetanusa, ali i vakcine MMR, protiv malih boginja i zauški, koja spada u redovnu vakcinaciju dece.

2024 © - Vesti online