Petak 17.05.2013.
10:24
b92.net

Hrvati sele fabrike ali ne u Srbiju

Foto: Arhiva
 

Jer, carine koje će susedne zemlje uključujući i Srbiju uvesti na hrvatsku robu učiniće je potpuno nekonkurentnom. Ipak, firme za selidbu ne biraju Srbiju.

Ulaskom u zajednicu Evropske unije, Hrvatska izlazi iz Sporazuma o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi, čije su članice sve zemlje Balkana, a koje nisu u EU.

To znači da bi za mesne, mlečne, konditorske proizvode i cigarete, koje Hrvatska izvozi u Bosnu, ta zemlja od jula morala da plaća carinu u vrednosti od 100 miliona dolara. Zato je moguću selidbu u Mostar ili Banjaluku najavila Tvornica duhana Rovinj, a prehrambeni div "Frank“ je poručio da će pojačati proizvodnju u Grudama u BiH, kao što će i hrvatski konditor "Kraš“ imati izvozni program u Prijedoru.

Aleksandar Miloradović, savetnik u Agenciji za strana ulaganja, kaže za beogradske medije da ono što te firme mogu da dobiju u Bosni jeste relativno niža cena i više raspoložive radne snage.

"Biznis neće slušati politiku, odlučiće hrvatski privrednici, a Srbija je ipak najatraktivnije tržište u regionu. Nama je realna konkurencija Bugarska, pa i Makedonija, ali Bosna nije. Možda su u prednosti samo u radnointenzivnim granama", tvrdi Miloradović.

U Hrvatskoj kažu da je izabrana BiH, jer je to najznačajnije tržište na koje Hrvatska izvozi. Tatjana Tomić iz Državnog ureda za trgovinsku politiku kaže da na području CEFTA Hrvatska ima oko 600 preduzeća, u obliku vlasništva ili predstavništva i da polovina tih kompanija već sada radi u BiH.

2024 © - Vesti online