Petak 17.05.2013.
11:06
danas.rs

"Promene u Srbijagasu blokiraju profiteri"

Ministarka energetike Zorana Mihajlović
 

Spekuliše se da će SNS najkasnije za dva meseca pokrenuti „ofanzivu“ na glavni grad i preuzimanje vlasti od DS?

- Ne mogu da odgovaram na spekulacije. Ponavljam, o svim problemima, pa i o Beogradu, razgovaramo na Predsedništvu i Glavnom odboru SNS, ali je pitanje briselskog sporazuma trenutno prioritet.

Gradonačelnik Đilas vam poručuje da je sramota da ministar i potpredsednik najveće stranke laže o zaduženju prestonice?

- Ne razumem tu nervozu, a posebno ne njegov rečnik. SNS već dugo pita, moli Đilasa da odgovori koliko košta Most na Adi sa pristupnim saobraćajnicama. Pitamo koliko je zadužen Beograd, jer budžet, kao i preduzeća čiji je osnivač Grad, pokazuju alarmantne podatke. Voditi ekonomiju tako što ćete se samo zaduživati vodi u siromaštvo, nezaposlenost i stagnaciju. Zna to i Đilas, pa mu istina ne prija.

Izgleda da ono što govorite ne prija ni Dušanu Bajatoviću, direktoru Srbijagasa. Zar gubitak od milijardu evra Srbijagasa nije dobar razlog za smenu Bajatovića, ili se okleva zbog opstanka vladajuće koalicije?

- Da li bi to narušilo koalicione odnose, pitanje je za premijera Ivicu Dačića. Srbijagas mora da se reformiše, jer je to u interesu gasne stabilnosti Srbije, potrošača i građana. Pokušaji da se nametne priča da bi reformom Srbijagasa bio ugrožen Južni tok je samo još jedna od opstrukcija onih koji ne bi da se bilo šta menja, jer na ovakvom stanju zarađuju više od 30.000 evra mesečno. Garant za izgradnju Južnog toka je država, a ne bilo koji pojedinac, ili bilo koje javno preduzeće.

Da li je tačno da Rusi smatraju da nema Južnog toka bez Bajatovića?

- Koji to partner u svetu želi da posluje s preduzećem koje je pred bankrotom? To je već viđena praksa u Srbiji, da kad treba da se naprave reforme onda se oni koji jedino opstaju u mutnom pozivaju na neke faktore, nemerljive, a izvan sopstvene zemlje. Pogrešno je to, jer jedna velika i snažna Rusija je naš partner, s kojim treba i možemo da u energetskom sektoru uradimo mnogo više od onoga što je urađeno u prethodnom periodu.


Ima li istine da lično vama ruski partneri ne veruju?

- Ne komentarišem neimenovane i neznane izvore.

Kako će biti restruktuiran Srbijagas, po planu Vlade Srbije ili Dušana Bajatovića?

- Rezultati svih vidljivih i nevidljivih reformi Srbijagasa su neverovatni gubici, korupcija, nelikvidnost, što znači da nisu bili sposobni da se reformišu. Zato to moramo da uradimo zajedno. Pripremili smo plan, od poslovno finansijske konsolidacije, do uređenja i podele delatnosti.

Najavili ste da ćete o istrazi o eventualnim zloupotrebama u javnim preduzećima u oblasti energetike i rudarstva uskoro obavestiti javnost. Imali tu šta novo?

- Izveštaji koje je tim uradio predati su tužilaštvu 30. aprila. U pitanju su ugovori Fonda za zaštitu životne sredine, predmeti Zavoda za zaštitu prirode, Agencije za zaštitu životne sredine, EPS, Srbijagasa, pitanje uvoza đubriva i sirovina za đubrivo. Rad se nastavlja i, kako koji predmet dolazi i obrađuje se, mi ćemo ga prosleđivati nadležnim organima.

Imajući sve nesuglasice u vidu, kakvi su trenutno odnosi u vladajućoj koaliciji?

- Isti su kao i pre. Ova vlada jeste koaliciona, ali ovoj vladi građani Srbe veruju.

Da li se zbog kosovskih tema potpuno odustalo od rekonstrukcije Vlade, ali i od prevremenih izbora?

- Rekonstrukciju Vlade Srbije inicirala je SNS, pre svega u želji da vrednujemo rad naših ministara, kao i drugih postavljenih lica. Mislim da smo mi jedina stranka u vlasti koja se bavi vrednovanjem rada svojih ljudi. Rekonstrukcija je uvek dobrodošla, ako možemo da unapredimo određene resore i učinimo da se problemi rešavaju efikasnije. I sve dok možemo da sprovodimo reforme u društvu, ova vlada će trajati, a ako reforme, a posebno borba protiv kriminala i korupcije bude usporena ili onemogućena, onda će biti izbora.

Da li se ipak iz populističkih razloga i na predlog Aleksandra Vučića odustalo od oporezivanja bogatijih, koje je najavio Mlađan Dinkić?

- Nema ova vlada vremena za populizam, i to se vidi iz svake odluke, počev od odluke o cenama struje do poreske politike. Međutim, ono za šta ova vlada takođe nema vremena jesu greške. Ne sme da se desi da se bilo kojom njenom odlukom stvori mogućnost da već siromašne građane učinimo siromašnijim.

Kako su se onda na udaru seče struje upravo našli oni siromašniji, sa dugom za struju do 100.000 dinara, a ne veliki dužnici i preduzeća?

- Po informacijama koje dobijam od EPS, to apsolutno nije tačno. Da bi EPS išao brže, pored reprograma kredita koji treba da daju efekte oko 30 milijardi dinara, treba rešavati i probleme dugova republičkih i lokalnih institucija kroz Zakon o javnom dugu, ali i pitanja preduzeća u restrukturiranju. Ona preduzeća koja su u restruktuiranju, a sposobna su da idu dalje, sasvim sigurno će plaćati struju.

Približava se prva godišnjica Vlade Srbije. Čime to Dačićev kabinet može da se pohvali?

- Očekivanja od ove vlade su velika, jer je situacija koju smo zatekli bila veoma teška. To je svakom građaninu kad pogleda u novčanik jasno. Urađeno je ipak dosta - prvi put nema nedodirljivih, urađena je fiskalna konsolidacija, donet Zakon o javnim nabavkama, uređene su zakonske regulative, postignut je briselski sporazum, a tu su i intenzivni dogovori sa značajnim investitorima od Emirata preko Kanade do Italije.

2024 © - Vesti online