Petak 17.05.2013.
08:00
tportal.hr

Kruškoliki atomi, mogući ključ tajne svemira!

Foto: Ilustracija
 

Ovo otkriće moglo bi da otvori vrata u potrazi za novom fundamentalnom silom prirode i objasniti zašto je u velikom prasku stvoreno više materije nego antimaterije što je ključ postojanja svega u našem svemiru.

Čudan oblik- znak nove sile?

Jezgra atoma standardno imaju oblik kugle ili izduženije lubenice. "Oblik kruške je poseban jer znači da su neutroni i protoni koji sačinjavaju jezgro raspoređeni na malo drugačijim mestima uzduž unutrašnje ose', objasnio je Čap. Takav oblik nastaje zbog toga što nuklearne sile, koje se bitno razlikuju od sferičnih, poput gravitacije, iz središta potiskuju pozitivne protone. "Nova interakcija čije efekte istražujemo čini dve stvari", rekao je Čap i dodao: "Uzrokuje asimetriju materije i antimaterije u ranom svemiru i pomera smer okretanja i ose naboja u ovim kruškolikim jezgrima." Kako bi odredili oblik jezgra, stručnjaci su u CERN-ovom detektoru stvorili zrake egzotičnih, kratkovečnih atoma radona i radijuma. Ubrzali su ih i sudarili s metama od nikla, kadmijuma i kositra. Ali zbog odbojnih sila između pozitivno nabijenih jezgara nije došlo do nuklearnih reakcija. Umesto tog jezgra su preše u viša energetska stanja i potom odaslale gama zrake u posebnom uzorku koji je otkrio da imaju oblik kruške. 

"Da su u velikom prasku stvorene jednake količine materije i antimaterije sve bi se poništilo pa ne bi bilo galaksija, zvezda, planeta i ljudi", rekao je koautor istraživanja Tim Čap profesor fizike na Univerzitetu Mičigen.

Čestice antimaterije imaju jednaku masu, ali suprotno naelektrisanje od odgovarajućih čestica materije.

U poznatom svemiru antimaterija je vrlo retka – stvara se i potom brzo nestaje pod uticajem kosmičkih zraka, u solarnim bakljama kao i u sudarima u mašinama kao što je Veliki hadronski kolajder u CERN-u.

Kada se čestice materije i antimaterije sretnu, međusobno se poništavaju.

Jedna od najvećih misterija u razvoju našeg svemira je neravnoteža u količini materije i antimaterije.

Ona nije predviđena standardnim modelom – teorijom koja opisuje zakone prirode i prirodu materije.

Budući da standardni model ne uspeva na zadovoljavajući način da objasni neke druge pojave kao što je relativistička gravitacija, tamna materija i ubrzano širenje svemira, odnosno postojanja tamne energije, naučnici se nadaju da bi buduća istraživanja mogla da ukažu na rešenja i novu silu koja bi dovela do nove objedinjujuće teorije.

Potvrde o postojanju takve sile mogle bi da se pronađu u merenjima koja bi odredila kako su ose jezgra radioaktivnih elemenata radona i radijuma poravnate s njihovim obrtom.

2024 © - Vesti online