Četvrtak 16.05.2013.
16:10
Beta

File ozbiljno zapretio Crnoj Gori

Komesar za proširenje Štefan File
 

To su agenciji Beta preneli evropski diplomatski izvori, koji su naglasili da je poruka koju je juče, preko predsednika crnogorskog parlamenta Ranka Krivokapića u Briselu, File poslao Podgorici "više nego jasna i upozoravajuća".

Naročito se ozbiljno, kako je rečeno, gleda na to da evropske reforme u Crnoj Gori posustaju i bitan zahtev Brisela je da se ustavnim dopunama mora ojačati nezavisnost, jasnoća u radu i delotvornost pravosuđa, zato što je to ključni sastavni deo ciljanih prvenstvenih promena kroz pregovore o članstvu s EU, koji se
tiču vladavine prava, temeljnih sloboda i bitke protiv korupcije.

To je od presudne važnosti da se "uvreži poverenje u delovanje institucija vlasti" i zato je File Krivokapiću i preneo da crnogorski parlament tu mora odigrati svoju, nezaobilaznu ulogu.

U poruci koju je File uputio se podvlači da postoji "niz izazova" koji su se nagomilali i da je upravo jedan od tih izazova, dakle slabosti i problema, da se "stvori poverenje građana u državne institucije".

To je utoliko bitnije što među političkim snagama i građanima Crne Gore postoji visoko jedinstvo oko strategijskog cilja ulaska u članstvo EU i zato vlasti moraju uvažiti tu suštinsku političku težnju i stav tako što će istinski sprovoditi evropske reforme, a posebno sve vezano za vladavinu prava i nezavisnost i delotvornost
pravosuđa.

Komesar File je otud u razgovoru s predsednikom crnogoroskog parlamenta vidnu pažnju posvetio upravo jednoj od krupnih "jabuka razdora" koje neposredno utiču na ciljani povratak poverenja građana u to da država i vlast rade kako treba, a to je "afera snimak".

Evropski komesar je ukazao na potrebu jačanja vladavine prava i "primeren pravosudni i politički nastavak" oko afere "snimak", vezane za u medijima objavljene snimke sa sednica vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), koji ukazuju na navodnu zloupotrebu državnih sredstava pri zapošljavanju, dodeli kredita i državne pomoći.

Evropska komisija je u više navrata preporučivala vlastima u Podgorici da do kraja istraže i iznesu na videlo sve što se tiče ove političke afere, ali zasad ništa opipljivije nije urađeno. Ništa manje nije važan ni problem blokade rada parlamenta u Podgorici, budući da je opozicioni Demokratski front odučio da ne učestuje u radu parlamenta, tražeći da se ponište predsednički izbori od 7. aprila na kojima je pobedio kandidat vladajuće Demokratske partije socijalista Filip Vujanović.

Crnogorska opozicija u međuvremenu je, danas, najavila povratak u parlament, ali je ostavljena mogućnost novog bojkota i "selektivno" učešće u njegovom radu.

2024 © - Vesti online