Četvrtak 16.05.2013.
11:40
Vestionline

Veliki uspeh novosadskih harmonikaša: Zlato u Insbruku

Sa nastupa u Insbruku
 

Na ovom 11. takmičenju, koje se održava svake treće godine, u Austriji je učestvovalo čak 210 orkestara, a orkestru harmonika "Sonja Marinković" je od mogućih 50 pripalo 48,8 bodova u kategoriji najvišeg ranga i najtežih umetničkih zahteva.

Nastup novosadskih harmonikaša izazvao je ovacije u Kongresnoj koncertnoj dvorani. Novosadski orkestar je prvi pobednik u prethodnih 30 godina, koji nije sa nemačkog govornog područja.

Vredi pomenuti da je orkestar izvodio dela isključivo domaćih kompozitora: "Boje" - Slavka Šuklara, "Grlica" - Stevana Hristića i "Sinfonieta" - Stevana Divjakovića.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević uputio je čestitku članovima orkestra.

Ponovljen uspeh iz Pule

 

Nakon pobede na 38. Međunarodnom takmičenju solista i orkestara harmonika u Puli, Orkestar harmonika Akademskog kulturno-umetničkog društva "Sonja Marinković" ponovio je uspeh pobedom u Insbruku.

- Orkestar harmonika AKUD „Sonja Marinković“ u Novom Sadu i Srbiji ima reputaciju sastava visokih umetničkih dometa, a u poslednje vreme, sve češće kvalitet i velike muzičke mogućnosti orkestra potvrđuju se i na međunarodnim takmičenjima evropskog i svetskog ranga. Ako je muzika umetnička forma, koji svi razumeju, bez obzira na versku ili nacionalnu pripadnost ili jezik kojim govore, onda je ovaj orkestar naš najbolji ambasador. Novi Sad je ponosan na Orkestar harmonika koji je dugogodišnjim radom i ostvarenim uspesima ostavio trag na kulturnoj mapi našeg Grada, a izvodeći dela domaćih kompozitora u inostranstvu pronosi tradiciju i kulturu našeg naroda - istakao je Miloš Vučević.

Nastup zlatnih harmonikaša iz Novog Sada krajem aprila u Puli
2024 © - Vesti online