Sreda 15.05.2013.
15:44
Vesti

Raseljeni podržavaju komentare Amfilohija

Delegaciju raseljenih kosmetskih Srba predvodili su Goran Ćetković i Milenko Jovanović. Oni su iskazali zahvalnost mitropolitu na dostojnom i viteškom čuvanju pećkoga trona u najtežim vremenima po srpski narod na Kosmetu.

Amfilohije sa predstavnicima Saveza Udruženja raseljenih Kosova i Metohije


U zajedničkom saopštenju za javnost Saveza udruženja raseljenih iz Srbije i Saveza iz Crne Gore, izdatom posle sastanka , krovne raseljeničke asocijacije podsjećaju na požrtvovano zauzimanje mitropolita Amfilohije za spas naroda na Kosmetu, ističući njegove zasluge u skupljanju posmrtnih ostataka ''po urvinama, livadama i štalama Metohije“, diplomatske misije prema KFOR-u na uspostavljanju bezbedne komunikacije prognanih sa zavičajem i svih drugih pregnuća i akcija te ratne i poratne 1999. godine.


''Podsetimo se ko je bio sa nama dok su nas izbacivali na ulicu iz kolektivnih centara širom Crne Gore, mahom vlasništva sindikata preduzeća iz Srbije i ko je sa nama provodio noći neizvesnosti, patnje i poniženja. Ko je u takvim trenucima prevlačio gudalom preko gusala, krepeći i hrabreći naše sunevoljnike okupljenih oko upaljenih čergarskih vatri, poslednjih u modernoj civilizaciji? Ko je tada našu decu umirivao, darivao i tešio pod beskrovnim staništima? Ko nam je pokazivao Hristovo lice, dok je svojim suzama otirao naše, po tuđim selima i gradovima“, navodi se u saopštenju.
 

Predstavnici raseljenih obavestili su mitropolita Amfilohija da staju uz svog vladiku, kao što je on stao uz njih: ''bezrezervno i odsudno, blagosiljajući mu izgovoreno i duboko verujući u pravdoljublje i istinoljublje Njegove očinske reči''.


''Čak i po, već plaćenu, cenu izostanka brige o našoj sudbini iz 'vladine vizije', a u cilju zaloga svojoj deci da se i dalje mere prema idealu slobode i hrišćanske pravde, kojem nas uči Mitropolit Amfilohije. I uz hrišćansku nadu da će i po nama zbog ovih reči padati kamenje gomile, kojom se obasipa naš cetinjski pastir'', navodi se u saopštenju.

2024 © - Vesti online