Sreda 15.05.2013.
13:45
Beta

Šta je agent CIA tražio u Rusiji?

Fogl je pokušao da uspostavi lične kontakte s jednim ruskim agentom na Kavkazu gde živi porodica braće Carnajev osumnjičenih za bombaški napad tokom Bostonskog maratona 15. aprila, navodi Komersant.

Agent CIA Rajan Fogl

Posle tog napada predsednici SAD i Rusije dogovorili su se da njihove dve bezbednosne službe sarađuju u istrazi i američka delegacija došla je u aprilu u Mahačkalu, glavni grad Dagestana, gde žive roditelji braće Carnajev. Jedan od njih je ubijen, a drugi je uhapšen u SAD.


Prema listu, Amerikanci su bili posebno zainteresovani za boravak starijeg brata Tamerlana Carnajeva prošle godine u Dagestanu, gde se navodno sastao s pobunjenicima i izabrao put džihada. Pretpostavljamo da su Amerikanci sačuvali telefone predstavnika FSB-a koji su išli s njim i da su želeli da ih iskoriste da uspostave lične kontakte, piše Komersant i dodaje da zvanična razmena
informacije između specijalnih službi nije uvek brza i efikasna.


List navodi da cena koju je navodno Fogl u ime CIA predložio za saradnju, milion dolara godišnje, jako visoka.


"Amerikancima je bio potreban jedan ruski agent za borbu protiv terorizma. Posle posete Mahačkali, shvatili su da su braća možda imali sledbenike", dodaje moskovski dnevnik.

2024 © - Vesti online