Sreda 15.05.2013.
14:17
Beta

Ambasador SAD na razgovoru posle hvatanja agenta CIA

Uhvaćen na delu: Rajan Fogl

Mekfol se nije obratio novinarima po izlasku iz ministarstva.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) juče je privela Rajana Fogla, trećeg sekretara u američkoj ambasadi u Moskvi, koji je sa sobom imao specijalnu tehničku opremu, odeću i perike za prerušavanje, uputstva i velike količine novca. Fogl je kasnije predat zvaničnicima američke ambasade.

FSB je objavio fotografiju pisma u kojem je diplomata SAD, za koga ta služba tvrdi da je agent američke Centralne obaveštajne agencije (CIA), ponudio ruskom agentu milion dolara za saradnju i dao precizna uputstva za dalju komunikaciju.

Njegovo hapšenje je prvi slučaj da je jedan američki diplomata javno optužen za špijunažu u poslednjih deset godina, i sigurno će, kako navodi agencija AP, zategnuti odnose dve zemlje. Američki Stejt department samo je potvrdio da je Fogl bio zaposlen u ambasadi, ali nije dao detalje o njegovom položaju u Rusiji, a CIA je odbila da komentariše slučaj.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova proglasilo je Fogla personom non grata i naredilo mu da odmah napusti Rusiju. On ima diplomatski imunitet koji ga štiti od hapšenja.

2024 © - Vesti online