Četvrtak 16.05.2013.
01:41
Đ. Barović - Vesti

Zakopao i žrtve i Srbiju

Masovna grobnica (Foto: Arhiva)
 





"Na Kosovu su se 1999. godine desili zločini. Ja te zločine nisam želeo i kada bih mogao da vratim vreme unazad, postupio bih sasvim drugačije. Duboko žalim zbog svih žrtava na Kosovu i zbog patnji koje su preživele njihove porodice. Posebno se izvinjavam porodicama svih kosovskih Albanaca koji su izgubili svoje živote. Izvinjavam se i raseljenim licima, iskreno saosećam s njihovim bolom", rekao je Đorđević prvostepeno osuđen na 27 godina zatvora.


On je u ovom priznanju svu krivicu prebacio na nekadašnjeg ministra policije Vlajka Stojiljkovića, koji se 2002. godine ubio ispred zgrade tadašnje savezne skupštine, a zatim i Sretena Lukića koji je prvostepenom presudom osuđen na 22 godine zatvora.
Advovkati Nilole Šainovića i generala Nebojše Pavkovića s ogorčenjem su dočekali ovo priznanje.

Vekarić: Značajno pokajanje

Zamenik tužioca za ratne zločine Srbije, Bruno Vekarić ocenio je za "Vesti" da je Đorđevićevo priznanje zločina "veoma značajno pokajanje za sve žrtve na Kosovu", ali i da će neumitno uticati na odluku drugostepenog veća u dokazivanju udruženog zločinačkog poduhvata.
- Svako priznanje te vrste itekako može da utiče na dokazivanje zajedničkog plana. Međutim, ovo priznanje je zanimljivo i za Tužilaštvo za ratne zločine zato što je istraga o prebacivanju leševa i dalje u toku - kaže Vekarić i podseća da je Đorđević već bio ispitivan na ovu temu.

- Posle priznanja Ojdanića postavilo se logično pitanje kako bi preostali iz grupe osuđenih dobili manje od 15 godina, koliko je on, posle dogovora sa Tužilaštvom, faktički sam potvrdio.


Sada je situacija još opasnija zato što je u pitanju Đorđevićeva neshvatljiva "naknadna pamet". Pa ako je imao nešto da prizna ili da se dogovora sa Tužilaštvom, to je trebalo da uradi odmah po prebacivanju u Hag. Meni su nudili razne pogodbe da Šainović prizna krivicu, ali sam odbio jer sam verovao da će istina pobediti - kaže Toma Fila.


I advokat generala Pavkovića, Ljubiša Živadinović na sličan način razmišlja, ali je uveren da je u pitanju "neka vrsta dila o kome ćemo ubrzo sve saznati".

- Vrlo je verovatno da će ovo priznanje izazvati ogromne, negativne posledice i za naše branjenike, ali i za Srbiju. Teško je dokučiti šta ga je opredelilo da ovako postupi i da faktički javno prizna da je jedno govorio na početku suđenja, a da sada misli drugo - ističe Živadinović.


Dugogodišnji advokat u Hagu, Branislav Tapušković kaže da bi bilo nedolično da komentariše ovakav potez Đorđevića, ali da su ga verovatno na to primorali uslovi i situacija u kojima se nalazi u Haškom tribunalu.
 

Priznao i Batajnicu

Đođević je priznao i da je učestovao u transportu leševa sa Kosova na Batajnicu, ali je i objasnio "da je za zločine za koje je osuđen saznao tek kad mu je rečeno za tela na Dunavu kod Tekije i u jezeru Perućac.
"Bio sam umešan kada su kamioni s telima stizali u Batajnicu, ali nisam znao kada, gde i na koji način su zločini izvršeni. Nisam se usprotivio prikrivanju zločina. Nisam preduzeo mere krivičnog gonjenja počinilaca, što je trebalo da učinim. Iskreno se kajem i zbog toga što nisam odmah dao ostavku na svoju funkciju. 

2024 © - Vesti online