Utorak 14.05.2013.
21:02
telegraf.rs

Osijek: Za prolaznu ocenu primali novac, prase, jagnje, gume..

Osijek potresa afera "Indeks"
 

U velikoj akciji 5. aprila privedene su 39 osobe osumnjičene za primanje i davanje mita, protivzakonito posredovanje i zloupotrebu položaja. Na listi koristi koju su stekli nalaze se i nove automobilske gume, po jedno prase i janje, skupo alkoholno piće..

Najčešće spominjano ime je ime profesora Gorana Marjanovića, koji se dovodi u vezu sa čak 20 slučajeva krivičnih dela. U jednom slučaju od studentice je za obećanu dvojku primio prase i jagnje, a u drugom nove automobilske gume. U jednom navratu mu je obećano 1.000 evra ako sa, za sada nepoznatim profesorom, dogovori prolaznu ocenu iz jednog ispita.

U više navrata Marjanović je, piše Jutarnji list, od studenta tražio da mu kupi iPhone 4, ali nije poznato da li je ovaj uređaj i dobio. Pre početka odbrane diplomskog rada od jednog studenta je tražio skupo alkoholno piće i druge poklone, što je nakon odbrane rada i dobio.

Osumnjičeni profesori su mito primali uglavnom preko posrednika, ali su im nekada i sami studenti prilazili i nudili mito za prolazne ocene, na šta su oni pristajali. Dešavalo se da prelazne ocene studentima budu upisivane i onda kad predaju prazan test, ali i kad uopšte ne izađu na ispit.

2024 © - Vesti online