Sreda 15.05.2013.
08:00
B92

Obiđite Firencu s "Paklom" pod miškom

Provlačenje kroz firentinske ulice i praćenje Danteovih tragova je interesantnije kada vas vodi misterija
 

Prošle godine prihodi od turizma u Firenci bili su manji za desetinu u odnosu na 2012. godinu. Tamnošnji vlasti i turistički radnici nadaju se da će se situacija od ovog proleća promeniti, a kao mamac za turiste koriste ni manje ni više nego - pakao.

Danas je u knjižare širom sveta stigao novi triler Dena Brauna, pod nazivom "Pakao". Zasnovan na daleko čuvenijem, istoimenom remek-delu Dantea Aligijerija, Braunov roman neće doneti zaradu samo piscu i izdavačima, već i turističkim radnicima, nadaju se u Firenci, gradu u kome se odvija radnja romana.

"Prihodi od turizma u Firenci pali su za deset posto. U slučaju da ova knjiga izazove veliku pažnju, nadamo se da ćemo povratiti bar taj procenat", navodi Eugenio Đijani, jedan od vrsnih poznavalaca Danteovog "Pakla".

U razgovoru za britanski list "Gardijan", dok vodi posetioce u obilazak zdanja Palaco Vekio u Firenci, on objašnjava svoja velika očekivanja. Ova građevina, smeštena na trgu Pjaca dela Sinjorija, jedna je od najznačajnijih javnih objekata u Italiji i do sada je privlačila brojne turiste. Đijani se sada nada da će Braunov roman privući nove znatiželjnike, koji će ponovo ili nanovo otkriti Firencu i slavnog Dantea. Upravo je Palaco Vekio jedno od mesta koje igra ključnu ulogu u Braunovom "Paklu".

"Pakao" - novi istorijski triler Dena Brauna

"Stručnjaci za Danteovo delo su me upozorili na Brauna, ali ne plašim se. Važno je da se ljudi zainteresuju za Dantea, kako bi posle mogli da upoznaju sve činjenice i razlikuju istinu od tračeva i legendi", objašnjava Đijani koji je predsednik Udruženja "Dante".

"Morate zaista doći u ovaj grad da pronađete Dantea. 'Božanstvena komedija' je doslovce ispisana preko celog grada. Dante je želeo da mi pronađemo sve njegove skrivene tragove. Imao je izvanredan smisao za humor i stalno je podsticao razne misterije", tvrdi Đijani dodajući da bi Dante, prema njegovom mišljenju, cenio ono što radi Den Braun.

Njegova očekivanja, bar kada je u pitanju turizam, nisu nimalo besmislena. Dovoljno je samo podsetiti na uspeh Braunovog "Da Vinčijevog koda" i euforiju koju je taj roman izazvao među turistima. Pariz je i dalje pun onih koji otkrivaju grad svetlosti stopama profesora Lengdona, a predstavnici crkve Sakr Ker, jednog od ključnih mesta u romanu, više puta su molili ljubitelje knjige da poštuju njen mir.

2024 © - Vesti online