Utorak 14.05.2013.
12:55
Beta

Dačić: Svetske kompanije zainteresovane za Srbiju

Dačić, koji je u poseti SAD-u, istakao je da je za ove kompanije tržište Srbije malo i da ih je teško privući velikom kupovinom njihovih prozivoda, ali da su aduti Srbije kvalitetna radna snaga u oblasti informacionih tehnologija, kao i povoljni uslovi za
poslovanje. Premijer je podsetio da je Hjuit pakard jedna od prvih kompanija koja je došla na tržište Srbije posle sankcija devedesetih godina i da je saradnja izuzetno dobra.

Ivica Dačič

"Nije u pitanju da li ćemo kupovati licence i njihove proizvodne, ovde je pitanje hoćemo li mi raditi više za njih i hoće li oni u većoj meri biti prisutni na našem tržištu. Reč je o projektima koji mogu da omoguće da i mi učestvujemo u kreiranju onoga što oni rade", kazao je Dačić.

Premijer je podsetio da je Orakl strateški partner Vlade Srbije i najavio produžetak tog ugovora za neredne tri godinne. Predsednica ove kompanije trebalo bi da poseti Srbiju prilikom potpisivanja tog ugovora.

"Mi smo razgovarali i o određenim projektima koji bi zapošljavali ljude u Srbiji. Očekujem konkretne dogovore da osim toga što ćemo u tehnoloskom smislu moći da koristimo njihova dostignuća i razvijamo državnu upravu, da zajedno radimo i u naučno istraživačkom radu, razvojnim centrima i proizvodnji za prodaju na treća tržišta", kazao je Dačić.

Kada je reč o kompaniji Pejpal Dačić je napomenuo da je tokom sastanaka u SAD zatražio da, osim toga što građani Srbije sada imaju mogućnosrt da kupuju putem interneta, uskoro bude moguća i prodaja proizvoda iz Srbije.

"Zatražio sam da i mi putem interneta možemo da prodajemo naše proizvode drugima u svetu. To će se ubrzo desiti. Moramo da uskladimo našu zakonsku regulativu, da bi sve bilo u skladu sa našim pozitivnim propisima", kazao je Dačić.

Prema Dačićevim rečima sledeća faza bilo bi i omogućavanje finsijskih transakcija. Ukazujući na uspešnost kompanija sa čijim predstavnicima je
razgovarao Dačić je naveo da Hjuit pakard zapošljava više od 300.000 ljudi, Orakl ima godišnji prihod koji je veći od bruto društvenog proizvoda Srbije, Pejpal ima 123 miliona korisnika, promet u više od 190 tržzišta i godišnji prihod od 145 milijardi dolara.

2024 © - Vesti online