Utorak 14.05.2013.
10:24
Mondo

Kenedija ubila dva predsednika SAD?

Ovde potpis

Stoun kaže da će njegova nova knjiga "Čovek koji je ubio Kenedija - slučaj protiv Lindona Džonsona", koja će biti objavljena u oktobru, skinuti veo tajnosti sa ubistva američkog predsednika 22. novembra 1963. godine u Dalasu u američkoj državi Teksas.

On tvrdi da je Džonson, tada potpredsednik SAD, taj koji je organizovao konvoj vozila Kenedija kroz Dalas kako bi omogućio atentatoru Li Harviju Osvaldu precizniji hitac. Osvald je kasnije ubijen, čime je uklonjena svaka veza između njega i organizatora atentata. Stoun dalje tvrdi da je Džonson sve pripremio za ubistvo insistirajući da konvoj prođe kroz ulicu Dili plaza u blizini zgrade skladišta knjiga, u kojoj je Osvald čekao.

Drugo važno otkriće Stouna odnosi se na Osvaldovog ubicu Džeka Rubija, koji je bio povezan sa bivšim predsednikom Ričardom Niksonom. Rubi je po preporuci Džonsona bio zaposlen kod tadašnjeg kongresmena Niksona. Stoun tvrdi da je Džonson naložio Niksonu da zaposli Rubija u Predstavničkom domu 1947. godine, mnogo godina pre nego je Rubi ubio Osvalda u policijskoj stanici u Dalasu.

Ubrzo posle ubistva predsednika u Dalasu, policija je uhapsila Li Harvija Osvalda i osumnjičila ga za ubistvo, a njega je dva dana kasnije 24. novembra 1963. godine ubio vlasnik noćnog kluba Džek Rubi, kada je trebalo da bude transportovan u zatvor.

Sedam dana posle tog čina, sada predsednik Džonson, koji je za vreme atentata bio u drugim kolima, dao je nalog šefu pravosuđa Erlu Vorenu da rukovodi istražnom komisijom za razašnjenje ubistva. Izveštaj Vorenove komisije od septembra 1964. godine sadrži 888 strana. Rezultat njihovog istraživanja je da je Li Harvi Osvald ubio Kenedija, odnosno da je to bilo delo jednog počinioca i da ne postoji nikakva veza sa američkom vladom ili stranim vladama, kao niti sa ubicom Osvalda Džekom Rubijem.

Osvald je to učinio "zbog lične frustracije i slave", zaključila je elegantno slučaj Vorenova komisija.

2024 © - Vesti online