Utorak 14.05.2013.
13:04
J. Arsenović - Vesti

Rak ubija, Srbija prikriva

Posledice bombardovanja Srbije uranijumom pod velom tajne
 

Pesimističnom prognozom dr Čikarić pokušava građanima da skrene pažnju na nužnost redovnih i preventivnih pregleda, ali i nadležnima u srpskom zdravstvu da preduzmu sve kako bi se očekivana ekplozija tzv. solidnih tumora okončala što većim procentom izlečenih.


- Istraživanje su pokazala da ništa čudno do 2006. godine nije bilo ni u broju obolelih ni u broju umrlih, a onda je te godine došlo do rasta od 80 odnosno 100 odsto u pogledu oboljevanja, odnosno mortaliteta.

Kada je statistika pokazala da je došlo do porasta novoobolelih od leukemije i limfoma baš 2006. godine, postavilo se pitanje koji su kancerogeni agensi za to krivi, šta se to desilo pre sedam i po godina, što je prosečni latentni period za ove tumore? Da li je nacija povećala konzumaciju duvana za 100 posto? Naravno da nije, da li su se drastično propila ili je faktor gojaznosti učinio svoje? Naravno da nisu. Ali se upravo u tom periodu desilo da je Srbija bila izloženja zračenju kada je oko 15 tona municije sa osiromašenim uranijumom palo na Srbiju u toku bombradovanja - objašnjava dr Čikarić.

Muškarce kosi tumor pluća

Muškarci u Srbiji najčešće umiru od tumora pluća, na drugom mestu je tumor debelog creva i rektuma, a treći po učestalosti je rak na prostati. Rak dojke najčešći je u obolevanju i umiranju kod žena, sledi tumor pluća, pa rak debelog creva. Prevedeno na brojke, godišnje u Srbiji od raka pluća u proseku umre 4.600 osoba oba pola, a od tumora debelog creva 2.600 ljudi. Zbog tumora dojke u proseku godišnje umre 1.600 žena!

Od 2001. godine penzionisani profesor i stručnjak za radiološku onkologiju radi istraživanje i analize na osnovu podataka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u koji iz svih krajeva države, izuzev Kosova i Metohije, pristižu podaci o broju novoobolelih građana od malignih tumora.


U ovoj referentnoj republičkoj ustanovi, međutim, kažu da oni nisu radili istraživanje o uzročno-posledičnoj vezi bombardovanja i porasta obolelih od tumora.

- Institut za javno zdravlje Srbije nije sprovodio istraživanja, niti nam je poznato da su u Srbiji rađena istraživanja koja se bave uticajem posledica bombardovanja koje se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem i umiranjem od malignih bolesti u našoj zemlji. Kao deo redovnih aktivnosti, svake godine Institut publikuje podatke o obolelim i umrlim osobama od malignih tumora - objašnjava za "Vesti" dr Snežana Živković Perišić, specijalista epidemiologije Odeljenja za prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti u Institutu "Batut".


Da su bombardovanje i porast maligniteta u uzročno-posledičnoj vezi dr Čikarić bazira na činjenici da se bolest ne javlja odmah po dejstvu kancerogenog agensa, odnosno u ovom slučaju osiromašenog uranijuama, već da mora da prođe određeni latentni period, koji za leukemije i limfome u proseku iznosi sedam i po godina, dok je za solidne tumore u koje spadaju karcinom dojke, grlića materice, pluća, debelog creva... taj period petnaest godina.


Kako je broj obolelih od leukemije i limfoma buknuo 2006, tako se može projektovati da će se eksplozija solidnih tumora, koji su i najzastupljeniji među pacijentima, desiti upravo sledeće godine - deceniju i po od kako su nam "milosrdni anđeli" slali "poklone" sa neba.

Šokantni podaci

Kada se malo bolje analizira, zvanična statistika daje za pravo dr Čikariću. Tokom dvanaestogodišnjeg perioda, od 1999-2010. godine, registrovan je porast i stope obolevanja i stope umiranja kod onkoloških pacijenata. U odnosu na 1999. godinu, stope umiranja od raka kod muškaraca su porasle za 11,2, a kod žena za 8,4 odsto.
- Nažalost, kada govorimo o umiranju, i u slučaju limfoma i leukemija registruje se značajan porast stopa umiranja - kod muškaraca stope umiranja od non-Hodžkinovih limfoma su porasle za 58, a leukemije za 20,5 odsto. U isto vreme, kod žena stopa umiranja porasla je od non-Hodžkinovih limfoma za 82, a leukemije za 9,4 odsto - navodi podatke dr Snežana Živković-Perišić.

2024 © - Vesti online