Utorak 14.05.2013.
06:43
Politika

Milović: Srbi nemaju rezervnu državu

Dragiša Milović

Milović je istakao da treba pronaći kompromisno rešenje, na kome moraju da rade i međunarodna zajednica i zvanični Beograd.


Posle petosatne zajedničke sednice u Kosovskoj Mitrovici, Aleksandar Vučić je rekao da se oseća i vidi da je postignut napredak povodom pitanja sporazuma. Da li to znači da su predsednici opština popustili?

- Ne znam šta je to Vučić izjavio i šta je mislio, ali je istina da kada je u pitanju sporazum, nema pomaka u stavu Srba sa severa, jer je on za nas neprihvatljiv. Mi nećemo i ne želimo drugu državu, a to je jasno rečeno i na sednici u Kosovskoj Mitrovici.


Na jednoj strani su odluka vlade i Skupštine Srbije da je sporazum prihvaćen, a na drugoj strani postoji snažan otpor Srba sa severa Kosmeta, koji kažu da ni po cenu života neće ući u sistem Prištine. Kako doći do rešenja?

- Na jednoj strani je Beograd, a na drugoj građani te iste države Srbije. Vučiću smo jasno rekli da nećemo ulaziti u kosovski sistem i da nećemo da živimo pod zastavom velike Albanije. Odbornici i članovi veća su takođe kazali da bi implementacija sporazuma dovela do etničkog čišćenja Srba.


Postoji li kod vas strah da bi zvanični Beograd mogao da digne ruke od ”neposlušnog” severa Kosmeta i da ga prepusti, što bi se reklo, samom sebi?

- Moglo bi i to da se dogodi, ako država promeni Ustav, ali nigde i ni u čijoj istoriji nije zabeleženo da se država odrekla svog naroda.


Kako rešiti ”nepremostivi jaz” između Beograda i naroda na severu Kosmeta?

- Isključivo treba poštovati volju građana i njihovu referendumsku odluku iz februara prošle godine gde se narod skoro sto odsto izjasnio da neće pod kapu Prištine.


Može li doći do nekog preokreta, pa da Beograd odbaci sporazum, iako je parafiran, ili, eventualno, da se Srbi preko noći odluče da ga prihvate?

- Moramo da tražimo kompromisno rešenje. Na njemu moraju da rade i Beograd i međunarodna zajednica. Siguran sam, na osnovu dosadašnjih skupštinskih odluka, da se narod neće prelomiti.


Vučić je najavio novi susret sa Srbima već ove nedelje. Mislite li da bi prvi potpredsednik vlade mogao da vas ubedi da prihvatite petnaest tačaka sporazuma?

- Dobro je da se češće sastajemo, ne znam da li će to biti ove nedelje, ali u svakom slučaju moj stav, a siguran sam i ostalih srpskih predstavnika, ostaje nepromenjen. Sporazum je neprihvatljiv.


Plašite li se da bi Beograd mogao da vas smeni, s obzirom na to da ste kadar DSS-a, koji skoro svakodnevno poziva na odbacivanje sporazuma?

- Ne, nemam nikakvih strahova.


Obratili ste se Moskvi, od koje tražite pomoć kako bi se pitanje Kosmeta vratilo pod okrilje UN. Da li ste dobili odgovor?

- Odgovor još nije stigao, a tražili smo od Ruske Federacije da pomogne državi Srbiji, jer dolazak Euleksa i rešavanje pitanja Kosmeta pod kišobranom EU doneli su samo zlo srpskom narodu. Status Kosmeta za nas nije završen, na snazi je i dalje važeća Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Ne vidimo zašto bi Evropa rešavala pitanje Kosmeta, ta ista Evropa u kojoj su čak dvadeset i dve članice Evropske unije priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova.

2024 © - Vesti online