Utorak 14.05.2013.
00:45
glasamerike.net

"Pozicija Srbije bila jača pre sporazuma"

Sporazum je odbačen od strane Srba sa severa Kosova: Obrad Kesić, politički analitičar
 

"Biće veoma teško da se taj složeni sporazum sprovede u delo. Taj sporazum kojim bi trebalo da se zaštite interesi i bezbednost građana Srbije na severu Kosova i širom Kosova i Metohije, jednostavno je odbačen od Srba na severu Kosova, koji su u suštini glavni predmet tog sporazuma, tako da je očigledno da Beograd namerava da taj sporazum silom nametne".

"Imajući u vidu da je ovo samo početak i da će razgovori o dodatnim sporazumima sigurno trajati nekoliko meseci ako ne i više, implementacija će takodje dugo da traje i, naravno, u ovom momentu glavno pitanje je koje su opcije za Srbe na severu Kosova".

"Iz njihove perspektive situacija ne izgleda dobro, jer im se s jedne strane govori da nemaju izbor i da nema alternative ovom sporazumu, a s druge strane oni dobro znaju kako žive i kako žive Srbi u enklavama, na jugu, gde su u potpunosti prihvatili autoritet institucija Prištine. Dakle, teško je predvideti kakve će posledice da budu s obzirom na pritiske i uslovljavanja od strane Beograda na Srbe na severu Kosova".

Da li mislite da će ovaj sporazum da ubrza evrointergracije Srbije?
"Ne verujem. Mislim da je to najveća mana ovog sporazuma, jer je ranija pozicija Srbije u odnosu na EU bila mnogo jača, iz tri razloga: Prvo, ništa od značaja nije moglo da se rešava bez saglasnosti Srbije. Sada Srbija rešava jedan od najvećih problema Evropske unije na prostoru Kosova i Metohije, a za uzvrat nije dobila ni datum, već uslovljavanje, tako da posle postignutog sporazuma sada je novi uslov - implementacija, što otvara veću mogućnost za pritisak i nove uslove koji će da izrastu u procesu implementacije".

"Drugo, Beograd se potpuno vezao ovakvom strategijom, pristupom i sporazumom za sudbinu Kosova. Znači Srbija idu u paketu u članstvo EU, sa Kosovom. Kada imamo u vidu da je Kosovo znatno manje napredovalo od Srbije, onda znamo da je to dodatno vreme koje će Srbija morati da čeka".

"I treće, ono što je jako loše jeste da Srbija sada nastupa u potpunosti u defanzivi. Ono malo momentuma i prostora koje je otvorila za sebe kada je rekla „ne“ prethodnom predlogu sporazuma, to je izgubljeno, i sada se potpuno vezala za implementaciju ovog sporazuma i za buduće runde pregovora", zaklučuje Kesić.

2024 © - Vesti online