Ponedeljak 13.05.2013.
02:32
Beta

Ristić: Nisu približeni stavovi sa Vladom Srbije

Slaviša Ristić

Posle sednice odbornika četiri srpske opštine na severu Kosova kojoj je prisustvovao i potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić,Ristić je novinarima rekao da je za Srbe sa Kosova sporno to što se briselskim sporazumom od njih traži da prihvate Ustav i zakone Kosova.


"Ne možemo da kažemo da smo približili stavove oko briselskog sporazuma jer tu postoji nepremostivi jaz, a on glasi da briselskim sporazumom mi moramo prihvatiti Ustav i zakone Republike Kosovo", rekao je on.


"Briselski sporazum nudi Srbima integraciju u takozvano nezavisno Kosovo i ustavno pravni okvir Republike Kosovo i to je nepremostivi jaz i to su danas na sednici rekli odbornici četiri opštine, rekao je Ristić.


Predsednik opštine Zubin Potok je rekao da "Srbi sa Kosova i Metohije duboko veruju da će današnji dan pomoći Vladi (Srbije) da vidi da oni ne mogu da prihvate Ustav i zakone Kosova".


"Spremni smo da tražimo neko novo rešenje, jer rešenje nije naša integracija u nezavisno Kosovo", rekao je on.


Ristić je rekao da međunarodna zajednica i EU i Vlada Srbije treba da shvate da se jedan narod ne može silom naterati da prihvati nezavisno Kosovo.


"Samo onda kada oni koji odlučuju shvate da niko nema pravo da silom nameće jednom narodu političko rešenje može se tragati za novim rešenjima", zaključio je Ristić.


Prethodno je na sednici četiri srpske opštine na severu Kosova potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić pozvao odbornike da rade zajedno sa Vladom Srbije navodeći da je sporazum najbolji mogući u datom trenutku i da garantuje opstanak Srba na Kosovu i Metohiji.

2024 © - Vesti online