Nedelja 12.05.2013.
14:20
Srna

Atrakcija za strance: Pronađi Mladića i Put uspona i pada Slobodana Miloševića

Uobičajeno razgledanje grada nije previše interesantno stranim turistima. Pored svega žele i avanturu
 

Srpski turizam trenutno zarađuje na Novaku Đokoviću, Emiru Kusturici, Nikoli Tesli, Josipu Brozu Titu, Goranu Bregoviću i dinastiji Karađorđević, pošto je današnje goste gotovo nemoguće privući klasičnim turizmom koji podrazumijeva hotele, restorane i muzeje.


Srbija sada praktično nudi sve, a mnoge ture, iako su kontroverzne, nalaze kupca. Među njima su "Put Radovana Karadžića", džipijada po valjevskim planinama u potrazi za Ratkom Mladićem, a veliko interesovanje izaziva i tura "Najpoznatija smaknuća beogradskog podzemlja".


Direktor Udruženja hotelijera i restoratera Srbije Georgi Genov kaže da u srpski turizam treba uključiti sve što donosi novac, a što nije protivzakonito, te podseća da je u Njemačkoj hit tura "Treći rajh", a u Francuskoj putevima Marije Antoanete, koja se završava na giljotini.


Među zanimljivim oblicima turizma nalazi se i "dark turizam", koji i u Srbiji tek treba da nađe svoje mesto, a njegov začetnik je beogradsko Novo groblje, na kojem pripremaju turističke ture.


"Domaćin kojem smo registrovali objekat kod Novog groblja mi je rekao da tu upravo dolaze turisti iz dijaspore koji žele da spavaju blizu svojih rođaka", kaže Genov. "Dark turizam" je, dodaje, dobar za turizam, a to svedoče mnogobrojni hoteli u kojima se umesto u krevetima spava u sanducima ili hoteli koji su nekada bili zatvori.
 

Još veći novac zarađuje se u grani gde se pripremaju ture za grupe poslovnih ljudi u kojima oni dožive nešto posebno, a firme su plaćale da njihovi najbolji menadžeri igraju novozelandski haka ples na Zemunskom keju, da kupaju magarice, bacaju kamen s ramena, puše sa Titom u "Plavom vozu".


Tanja Bogdanov iz "Vekol DMC" kaže da razgledanje grada Beograda sa vodičem ne zanima ruske biznismena, već da je zbog njih vodič nosio nošnju, odveo ih u Tašmajdanski park na piknik i iz pastirske prtenjače podelio pogaču, slaninu i čokanjče, dok je za nemačke biznismene osmišljena tura "Balkanski špijun".

2024 © - Vesti online