Ponedeljak 13.05.2013.
01:47
J. L. Petković - Vesti

Vladike obrukale i crkvu i državu

Mitropolit Amfilohije na mitingu u Beogradu
 


- Ovo je prilika da se reaguje na govor mržnje. To je posao tužioca koji bi morao da reaguje - kazao je juče ministar prosvete Žarko Obradović.


Premijer Srbije Ivica Dačić zapitao se "čime je to naš dragi Bog zaslužio da ga ovakvi predstavljaju na zemlji".


- Niko ne osporava pravo SPC i bilo kome drugom da ističe svoje stavove, ali niko nema prava da bilo kome preti i da se ponaša kao u vreme inkvizicije - kazao je premijer.

Mitropolit Amfilohije je tokom molebana za Kosovo rekao da se moli "za upokojenje Vlade i Skupštine Srbije, da im se oprosti svaki greh, voljni i nevoljni". Kasnije je "objasnio" da u njegovom nastupu nema ništa neprikladno, i još dodao:

Penzionersko kolo: Atanasije Jeftić
 

"U Vladi treba da umre ono što je bolesno, a da vaskrsne ono zbog čega postoje Vlada i parlament", jasan je Amfilohije.


Umirovljeni vladika Atanasije koji je na mitingu rekao "Dačić kaže da je za realnu i zemaljsku politiku, ne interesuje ga nebeska, tako je govorio i Đinđić, a kako je završio neka Bog sudi", nije naknadno objašnjavao svoje reči. I od jednog i od drugog ogradio se patrijarh srpski Irinej, i u svoje i u ime SPC.


- Mitropolit Amfilohije me je pitao da služi moleban u hramu i ja sam se sa tim saglasio. Sve drugo što je činjeno van hrama je njegova lična stvar i njegov lični istup iza kojih ne stojim ni ja, ni Sinod, ni Crkva - rekao je Irinej.


Za igumana manastira Visoki Dečani Savu Janjića reči vladika na mitingu su "teške i preteške".


- Zanemeo sam. Bog da nas sve sačuva - komentarisao je iguman Janjić.


Potpredsednik Vlade, Aleksandar Vučić, koga su učesnici mitinga nazivali ustašom, uveren je da ništa ne može da spreči napredak i modernizaciju Srbije.


- Ko kod i šta god da uradi ne može da zaustavi Srbiju. Nemam nikakvu vrstu straha. Srbija hoće napred. Srbija će štititi interese kosovsko-metohijskih Srba, ali Srbija ima svoje horizonte i svoj dobar put koji neće napuštati, a to uvredama da sprečite i teškim rečima ne možete - kazao je Vučić.
 

Sramno poređenje sa Đinđićem

- Sramno je poređenje bilo koga sa Zoranom Đinđićem, premijerom Srbije koji je ubijen zato što se borio za evropsku Srbiju, a ne zbog toga što nije verovao u nebesku, kako to tvrdi episkop Atanasije. Nedopustivo je i pronalaženje razloga i pravdanje ubistva, kao i prizivanje iste sudbine za druge državne zvaničnike - ocenila je Demokratska stranka.

 

Medveđa usluga Srbima

Bolju režiju i rasplet događaja na protestu protiv briselskog sporazuma nisu mogli ni u snu da zamisle ni Dačić, ni Vučić. Sve što se desilo i o čemu se priča, apsolutno ide njima na ruku, jedinstvena je ocena građana sa KiM koji su bili na protestu u Beogradu.


- Popovi su potpuno skrenuli pažnju sa događaja. Molitve za upokojenje su i smešne i morbidne. Nije trebalo da pričaju na mitingu, bolje da se čula reč običnih ljudi - rekao je "Vestima" jedan Mitrovčanin.

Ničić: Teško narodu

- Velika je tragedija zadesila srpski narod. Ispada kao da je sve ovo na mitingu inscenirala vlast jer sve o čemu se sada priča ide njima naruku. Narod nema kome da se obrati ni na koga da se osloni. SPC muče raskoli, vlast krši Ustav, šta nam je preostalo? Pitanje je kada će ovo što mi sada preživljavmo zadesiti i ostali deo Srbije - ocenjuje Radovan Ničić, predsednik Skupštine Zajednice srpskih opština na KiM.

On je dodao da je u autobusima koji su vraćali učesnike mitinga u Mitrovicu bila mučna atmosfera, većina je bila razočarana malim odzivom na miting i nastupom vladika SPC koji su "skrenuli temu sa poente protesta". Zanimljivo je da su, iako su miting organizovale četiri opštine sa severa, predsednici dveju opština, Leposavića Dragiša Vasić i Kosovske Mitrovice Dragiša Vlašković bili praktično nevidljivi. Izvor "Vesti" kaže da su oni od rukovodstava stranke dobili uputstvo da se tog dana previše ne eksponiraju.


- Iz SNS im je rečeno da ko se pojavi na bini biće "pokošen". Takođe, u Kancelariji za KiM je zaposlenima rečeno da imaju zabranu izlaska iz zgrade od 11 do 14 časova - kaže naš sagovornik.


Povodom ovih navoda pokušali smo da kontaktiramo sa zamenikom direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju, ali se on nije javljao na telefon.  

Sever pod Vučićevom anatemom

Potpredsednik Skupštine srpskih opština i naselja na KiM Marko Jakšić rekao je da je pred posetu Vučića Leposaviću i Kosovskoj Mitrovici u toku "nezapamćeno medijsko anatemisanje" Srba sa severa Kosova.


- U skladu sa scenarijem osmišljenim u Vučićevom kabinetu, mediji se utrkuju u izmišljanju priča o tome kako će Vučića sačekati paradajzom, jajima, kamenjem.... To nije tačno! Niko Vučića neće čekati na nedostojan način, već će bojkotom njegovog prisustva pokazati da ne podržavaju Briselski sporazum i politiku koju on zastupa - rekao je Jakšić.


On je istakao da su poslednjih dana po Mitrovici i severu Kosova "razleteli" pripadnici BIA i VBA, a da je stigao i komandant Žandarmerije Bratislav Dikić.


- Kamo sreće da su obaveštajci i Žandarmerija štitili srpski narod tokom 1999. ili u martovskom pogromu 2004. kao što pripremaju teren za Vučićev dolazak - kaže Jakšić.
On tvrdi da će eventualne napade, ukoliko se dogode, izvesti "Vučićevi podanici kako bi Srbi sa severa bili još više anatemisani".

2024 © - Vesti online