Nedelja 12.05.2013.
01:15
B92

"SPC mora da kazni Amfilohija i Atanasija"

Patrijarh srpski Irinej i vladika crnogorsko-primorski Amfilohije
 

"Ta kazna trebalo bi da bude stroga po kanonskim propisima jer ovo obraćanje dvojice episkopa je zaista, ja nemam drugu reč osim - skandalozno. Upućene su zloslutne poruke koje ugrožavaju crkvu, crkvenu i laičku javnost i ugrožavaju imidž Srbije", rekao je Đorđević za B92.

Đorđević smatra da je mitropolit Amfilohije služenjem molitve za upokojene Vlade Srbije na jučerašnjem mitingu u Beogradu protiv briselskog sporazuma Beograda i Prištine prerkšio crkvene kanone.

Pročitajte još:

* Patrijarh se ogradio od reči Amfilohija i Atanasija

* "Neprimeren gest crkve prema državi"

"Ovakve poruke sahranjivati žive ljude, Vladu izabrane predstavnike Skupšine, on je čitao za upokojenju jekteniju koja se služi samo nad odrom mrtvih a još dalje je u svojoj zloslutnoj poruci otišao penzionisani vladika Atanasije koji je nazvao državni vrh izdajnicima, što nije novo, nego se setio premijera Đinđića sa porukom da je prošao kako je prošao", kaže on.

Đorđević kaže da je ''zloslutna'' poruka vladike Atanasija Jeftića da ni ubijenog premijer Zorana Đinđića nije interesovala "nebeska Srbija".

"Tim pre jer je Đinđić najviše učinio za crkvu i hram na Vračaru - više nego bilo ko pre njega. Đinđić je lobirao za Hram Svetog Save, uredbom vlade je uveo veronauku u građanske škole, a iz tog hrama su ga ispratili upravo na za čoveka i hršićanina jedan nedostojan način. To su već pretnje, zloslutne pretnje", kaže Mirko Đorđević.

2024 © - Vesti online