Nedelja 21.02.2010.
17:21 >> 20:07h
Politika

Mesić: Bio sam zaveden ustaštvom?!

Jugosloven, Hrvat, ustaša, antifašista...šta je sledeće?!: Stjepan Mesić

"U jednom razdoblju u Hrvatskoj se, kao kolateralna posledica rata, pojavilo tolerisanje falsifikovanja istorije. Uzor se tražio u zločinačkoj NDH. Pustili smo tada iz boce duha s kojim imamo još i danas posla.

Moram priznati da sam se uprkos svom čvrstom antifašističkom opredeljenju dao u nekoliko trenutaka zavesti tom atmosferom, lično kada sam prikupljao novac za odbranu među hrvatskim iseljeništvom. Iz toga sam naučio da ne treba praviti kompromise sa svojim uverenjima”, rekao je sada već bivši predsednik Hrvatske.

Mesić nije precizirao da su se ti "trenuci” dešavali na početku proteklog rata u Hrvatskoj, te da je takva "atmosfera” i te kako doprinela upravo njegovom otpočinjanju.

Prikupljajući 1992. godine novac među hrvatskim iseljenicima u Australiji Mesić je, kako je otkriveno tek 2007, s ustaškom emigracijom pevao poznate njihove pesme koje veličaju ustaške zločince iz Drugog svetskog rata (o Juri Francetiću, Rafaelu Bobanu i drugima), a postoji i video-zapis na kojem je zabeleženo kako im objašnjava da "mi nemamo šta kleknuti u Jasenovcu”, te da su u Drugom svetskom ratu "Hrvati dva puta pobedili, a ostali samo jednom” (jednom kao ustaše i drugi put kao partizani).


"Bio sam i celoga života ostao onakav kakav jesam: ozbiljan, temeljit i promišljen u onome što radim, spreman na šalu i opuštanje kada ne radim, osetljiv na nevolju i nadasve pobornik istine”, rekao je takođe Mesić na predavanju u Berlinu.

Upoznajući prisutne sa svojim životnim putem, Mesić je rekao da je u detinjstvu, tokom Drugog svetskog rata, upoznao nacizam i fašizam, okupaciju i karakter kvislinške Nezavisne države Hrvatske, koja – kako je napomenuo – "nije bila ni nezavisna ni hrvatska”.

"Kada kažem da nije bila hrvatska, onda pre svega mislim na činjenicu da je sve ono što je zavređivalo respekt u hrvatskom društvu bilo na strani antifašističkog otpora, bilo aktivno, bilo tajnom podrškom”, objasnio je on.

Opisujući zbivanja krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina, Mesić je protekli rat nazvao "povesnim grehom i zločinom Slobodana Miloševića”, te ukazao da su "bez dileme počinjeni ratni zločini s hrvatske strane koje ne može umanjiti činjenica da su pobunjenici počinili više zločina”.


Na istu temu govorio je i u svom poslednjem obraćanju domaćoj javnosti sinoć preko Hrvatske televizije, poručivši da odlazi zadovoljan "jer zna da je u svome mandatu pokrenuo važne procese”.

"Nametnuo sam, uz male otpore, novi način gledanja ne samo na saradnju s haškim sudom, nego i na našu nedavnu prošlost i sve što se u tome vremenu događalo. Nametnuo sam – i to moram naglasiti zaista nametnuo – koncept individualiziranja krivnje za počinjene ratne zločine i time otklonio opasnost da se celi hrvatski narod stigmatizira zbog nedela pojedinaca koji su se skrivali iza hrvatskoga imena”, rekao je on.

Izražavajući nezadovoljstvo trenutnim stanjem u regionu, Mesić je takođe rekao da je bio "prvi koji je regionalnu saradnju u hrvatskom političkom rečniku iz tabua pretvorio u nešto normalno i svakodnevno”, te da je napravio zaokret u odnosima prema BiH i "podstakao i najiskrenije sprovodio dalju normalizaciju odnosa sa Srbijom”.

Ne spomenuvši u tom kontekstu nijednom rečju hrvatsko priznanje nezavisnosti Kosmeta, u čemu je upravo on imao značajnu ulogu, Mesić je o odnosima sa Srbijom takođe rekao:

"No, svaka normalizacija između dva subjekta, a ja radijem kažem: ponovno uspostavljanje međusobnog razumevanja i poverenja, ne može ići ispod granice vlastitih nacionalnih interesa, niti iznad granice interesa trećih. I, što je takođe važno, u svakoj normalizaciji morate imati partnera. Mislim da sam bio dovoljno jasan.”

2024 © - Vesti online