Subota 11.05.2013.
09:50
Srna

Diplomatski pritisak na Prištinu

Ukoliko timovi dve strane koji pregovaraju o koracima i rokovima implementacije dogovorenog ne dođu do kompromisa, poslednja šansa da se rasplete "Gordijev čvor" biće 21. maja, kada će se u Briselu sresti srpski premijer Ivica Dačić i Hašim Tači.

Ivica Dačić, Ketrin Ešton i Hašim Tači

Priština zahteva da se prvo ugase postojeće institucije Srbije na Kosovu, pa tek onda krene u formiranje Zajednice srpskih opština, a ideja albanskih vlasti na Kosovu je da se u tom vakuumu na mala vrata u srpske sredine "ubace" institucije Prištine, što Beograd ni po koju cenu neće dozvoliti, pišu "Večernje novosti".

"Priština pokušava da 'lovi u mutnom' i da, dok traje rasprava Beograda i Srba sa severa Kosova, izdejstvuje drugačija rešenja od dogovorenih. To se neće dogoditi i učinićemo sve da sprečimo pokušaje zloupotrebe briselskog sporazuma", kaže predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

Šef delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer kaže da su u Briselu svesni da će biti teško da se u narednim nedeljama zaokruže sve tačke briselskog sporazuma te napominje da su Beogradu i Prištini postavljena tri ključna uslova - da usaglase precizne korake i rokove implementacije, postignu dogovor oko električne energije i telekomunikacija i bar započnu primena pojedinih dijelova sporazuma.

2024 © - Vesti online