Nedelja 12.05.2013.
01:42
J. L. Petković - Vesti

Sraman doček za braću

Neće pod upravu Tačija: Na miting je došlo svega nekoliko hiljada ljudi
 

Svakako van okvira mitinga, koji su organizatori najavili kao vanstranački, bilo je kada je tokom molebana koji je služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da se moli za upokojenje vlade i Skupštine Srbije, da im se oprosti svaki greh, voljni i nevoljni. Kasnije tokom mitinga je zapevao "Ječam žela kosovka devojka".


Dok je umirovljeni vladika Atanasije (Jevtić) govorio pojedini prisutni monasi i građani su ga prekidali upućujući uvrede na njegov račun i povicima "izdaja", pitajući ga gde je raščinjeni episkop raško-prizrenski Artemije.


- Ostavite njega, on je svoje izdajstvo obavio - odgovorio je Atanasije.


On je, takođe, govoreći o državnom vrhu Srbije rekao da su "ova trojica na vlasti izdajnici koji veruju u garancije NATO-a".

Kosovo napadaju iz Beograda: Slaviša Ristić i Bora Đorđević
 


- (Premijer Ivica) Dačić kaže da je za zemaljsku politiku, ne interesuje ga nebeska, tako je govorio i (ubijeni premijer Srbije Zoran) Đinđić, a kako je završio neka Bog sudi - rekao je Atanasije.


On je naveo da vlast ne veruje u Boga, nego u pogubnu mitologiju Evropske unije.
"Nema zemaljske Srbije bez nebeske", dodao je on.


Predsednik opštine Zubin Potok, Slaviša Ristić optužio je vlast da je "namerila da proda Kosovo i srpski narod" i poručio da se vlast u Beogradu sa kosovskim Srbima može dogovarati samo o odbrani Kosova.


- Zar da srpska majka koja rodi srpsko dete upisuje u knjige Hašima Tačija? Ne prihvatamo da mladenci sklapaju brakove pred Tačijevim matičarem, niti da srpske sudije polažu zakletvu pred predsednicom kvazi države Kosovo - kazao je Ristić.


On je pozvao partije i udruženja koja su protiv sporazuma sa Prištinom na ujedinjenje i da ponovo na Vidovdan, 28. juna, dođu u Beograd, a ne na Gazimestan.


- Kosovo je posle toliko vekova napadnuto u Beogradu, a ne na Gazimestanu - poručio je Ristić.

Teške optužbe crkve: Atanasije Jeftić i Amfilohije Radović (prvi i treći sleva)
 


Predsednik opštine Štrpce Zvonko Mihajlović podsetio je da je već treći put u 10 dana u Beogradu, gde je, kako je rekao, došao da kaže Vučiću i Dačiću šta misli o briselskom sporazumu i kako je živeti u Štrpcu, najjužnijoj srpskoj enklavi.


- Oni žele da prihvatimo Tačija za premijera, a Redžepija za ministra unutrašnjih poslova. Ako veruje u garancije NATO-a nek' dovedu svoju decu i upišu ih sa našom u škole - poručio je Mihajlović.


Građanima su se obratili i studenti, ali i muzičar Bora Đorđević, koji je na kraju govora poručio "ko izdaju potpiše, nek s tim du.. obriše". On je zamerio građanima Srbije, što u većem broju nisu došli da daju podršku građanima sa KiM.


Iz Kosovske Mitrovice u Beograd je oko 500 građana, koji ne očekuju puno od vlasti ali očekuju od građana Srbije.


- Očekujem da cela Srbija vidi šta se dešava i da reaguje. Mislim da vlast neće reagovati uopšte, i da će se praviti kao da se ništa nije desilo. Nas je iz Mitrovice došlo oko 500 ljudi, a ostali su ostali na barikadama, jer kao što javnost nije upoznata i dan-danas su u Kosovskoj Mitrovici barikade. I dan-danas se dežura - kaže Nemanja Bulatović.


Slađana Milošević, izbeglica iz Hrvatske koja živi u Kuli, došla je da da podršku "braći i sestrama sa Kosova i Metohije".


- Očekujem da se stvari promene. Mi treba da im pomognemo i da ih podržimo - istakla je ona.
 

Sukob sa Artemijevim pristalicama

Miting će biti upamćen i po sukobu bivših i sadašnjih članova Srpske pravoslavne crkve. Naime, dok je svirala himna Bože pravde, na bini je došlo do koškanja među predstavnicima SPC i članova takozvane Artemijeve struje, raščinjenih vladika i monaha. Okupljeni na mitingu uzvikivali su "Vučiću, ustašo!", a nosili su i transparente na kojima je pisalo: "Izdali su Kosovo."


Okupatori neće štititi Srbe

Emil Vlajki, potpredsednik RS poručio je da je "sramota za Evropu i svet da narod tera sa svetih ognjišta".
- Sramota je što se stavlja u najveći koncentracioni logor od Drugog svetskog rata, što se već dve decenije demonizira, ubija i ucenjuje. Iluzija je da će Srbija ući u Evropu zato što će KiM prepustiti pravnom sistemu navodne Republike Kosovo. Iluzija je da će oni koji su okupirali Kosovo i Metohiju, dakle okupatori, štititi srpski narod na KiM - rekao je Vlajki.


Sabotirali odlazak u Beograd

Umesto planiranih šest, iz Leposavića su na miting u Beogradu otišla samo dva autobusa žitelja ove opštine sa više od 20.000 stanovnika. Mnogi od zainteresovanih za odlazak vratili su se juče ujutro kući, jer na dogovorenom mestu - autobusa nije bilo. U Leposaviću su na vlasti SNS i SPS koji su, kako tvrde neki žitelji Leposavića, sabotirali odlazak na miting, narod pripremaju za doček Aleksandra Vučića koji u nedelju najpre stiže kod crkve Vasilija Ostroškog u ovom mestu, a potom nastavlja put ka Kosovskoj Mitrovici i ostalim srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

2024 © - Vesti online