Subota 11.05.2013.
12:01
Đ. Barović - Vesti

Za dijasporu samo podobni

Dužni odgovore: Aleksandar Vlajković, Slavka Drašković i Rastko Janković
 




Naime, oglas je važio osam dana od objavljivanja, a istaknut je 30. aprila - dan pre nego što su sve državne službe zbog prvomajskih, ali i uskršnjih praznika zabravile svoje kancelarije. Tako su i kandidati imali nepuna dva dana kako bi pribavili neophodna dokumenta iz opštine, sa fakulteta ali i PIO fonda, što je bilo u rangu "nemoguće misije".


Pri tom, za najmanje jedno radno mesto su istaknuti krajnje čudni uslovi, pošto se za samostalnog savetnike Grupe za koordinaciju i unapređenje obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu u Sektoru za unapređenje kulturnih, prosvetno-obrazovnih i drugih vidova saradnje, tražilo da kandidati imaju završen - Prirodno-matematički fakultet!

"Top sikret"

Većina zaposlenih u Kancelariji za dijasporu mesecima je u strahu da ne postanu "tehnološki višak". Naime, sistematizacija je počela još pre pola godine, ali je u rangu "top sikret" projekta jer niko ne zna ni po kom modelu se odvija ni kako i kada će se završiti.
Prve "žrtve" bile su tri službenice nekadašnjeg ministarstva za dijasporu, od kojih je jedna pravnica koja je tu bila od osnivanja, a druga se bavila internom revizijom.

Pomoćnik direktora Kancelarije, srpski glumac Rastko Janković, kaže za "Vesti" da su i njemu nejasni neki od "potrebnih uslova", ali tvrdi da sa tim oglasom nema nikakve veze.


- Ovo zaista podseća na partokratiju zbog čega želim da se decidno ogradim i u svoje, ali i ime svoje partije, Srpske napredne stranke, kako se ne bi stvorio utisak da smo i mi uključeni u celu priču. Pa od 40-ak zaposlenih u Kancelariji, jedini sam ja iz SNS - kaže Janković i dodaje da je oglas posledica procesa nove sistematizacije koja je u toku u ovoj Kancelariji.


- Međutim, ni ja, ni bilo koji drugi pomoćnik direktorke na bilo koji način nismo bili uključeni u tu sistematizaciju, već je to u isključivoj nadležnosti direktorke Slavke Drašković i njenog zamenika Aleksandra Vlajkovića. Oni moraju da odgovore i zbog čega je biran takav tajming za oglas, ali i zbog čega su precizirani ovi, specifini uslovi za kandidate - naglašava Janković.
 

Vole da putuju

Mediji u Srbiji početkom ove godine su otkrili da je novoformirana Kancelarija za dijasporu samo u prva tri meseca postojanja, na ime putnih troškova utrošila dva miliona dinara, odnosno oko 18.000 evra, od čega je direktorka Slavica Drašković samo u prva dva meseca službovanja utrošila pola od te sume.

2024 © - Vesti online