Subota 11.05.2013.
02:29 >> 12:32h
Srna

Dačić u Sijetlu potpisao ugovor sa “Majkrosoftom“

Ovaj sporazum je rezulatat posete delegacije državnog vrha Srbije Sjedinjenim američkim državama, tokom koje se, prema Dačićevim rečima, očekuju sastanci sa najvišim predstavnicima američke administracije i većeg broja kompanija.

"Očekujemo isto tako uspešne sastanke i sa drugim kompanijama, od Intela i Epla pa nadalje, do sastanaka u Vašingtonu, gde očekujemo da ćemo imati razgovore sa najvišim američkim predstavnicima u Stejt departmentu i predsedničkoj administraciji", rekao je Dačić novinarima posle potpisivanja ugovora.

Prema njegovim rečima, Majkrosoftovi servisi mogu da se koriste "najviše u obrazovanju i oblasti elektronske uprave", a potpisani sporazum otvara mogućnost i za zajedničko osnivanje razvojnih centara ove kompanije u Srbiji.

"Mi smo spremni da u okviru našeg društvenog razvoja i uopšte odnosa prema stranim kompanijama razmotrimo mogućnost zajedničkog učešća u formiranju određenih razvojnih centara", rekao je Dačić.

On je dodao da je Majkrosoft u Srbiji već formirao jedan takav centar, koji zapošljava više od 100 ljudi, kao i da očekuje da će u naredne dve godine tu raditi možda i više od 300 inženjera.

"S tim u vezi me veoma raduje što je Stiv Balmer prihvatio poziv da poseti Srbiju i mislim da ćemo tom prilikom napraviti jedan dugoročni plan razvoja", rekao je srpski premijer.

On je istakao da je sektor informacionih tehnologija u Srbiji "grana u ekspanziji, koja ima najviši rast", zbog čega je ocenio kao "veoma važno" to što je Srbija prošle godine potpisala memorandum o razumevanju u ovoj oblasti sa SAD.

"Način na koji smo ovse dočekani pokazuje promenjenu klimu i sliku koju Srbija ostavlja u svetu. Ovo pokazuje da jedino ovakav pristup može da nas okrene nečemu od čega se živi, a to je da građani Srbije moraju da postanu deo modernog sveta", rekao je Dačić.

2024 © - Vesti online