Petak 10.05.2013.
19:23
Beta

"Privredni rast Srbije od 2,2 odsto u 2013."

Dolaze bolji dani za Srbiju, kažu u Evropskoj banci za obnovu i razvoj
 

U januaru je EBRD za Srbiju prognozirala rast od 2,1 odsto u ovoj godini. Kako se navodi u izveštaju koji je predstavljen na godišnjoj konfernciji EBRD u Istanbulu, u 2014 očekuje se rast od 1,9 odsto.

"Reforme za nova radna mesta"

Vodeći ekonomista Erik Berglof naglasio je predstavaljajući izveštaj značaj reforme koje će doprineti bržem otvaranju novih firmi, jačanju konkurencije i uklanjanje prepreka za poslovanje. Prošle godine je rast u regionu bio 2,6 odsto, a EBRD očekuje snažniji oporavak 2014. godine od 3,2 odsto.

Ove godine EBRD na Kosovu očekuje se privredni rast od tri odsto, u Makedoniji i Albaniji po 1,5 odsto, Crnoj Gori jedan odsto, a u Bosni i Hercegovini od samo 0,1 odsto.

U okruženju EBRD pad privrednih aktivnosti u tekućoj godini prognozira Hrvatskoj od 0,3 odsto i Sloveniji od 2,5 odsto. Prema EBRD Hrvatska će se sledeće godine vratiti rastu od skoro dva odsto, a Slovenija će biti u padu od 0,9 odsto. Jugoistočna Evropa će prema proceni EBRD imati umeren rast od 1,4 odsto u 2013. godini i 2,2 odsto u 2014. godini, nakon skromnih 0,3 odsto u 2012.

Reforme u regionu JIE kočilo je nepovoljno ekonomsko okruženje i region će biti pod uticajem problema u zoni evra koja je njegovo glavno izvozno tržište. EBRD je smanjila procenu rasta za ovu godinu za zemlje od centralne Evrope do Centalne Azije i na Mediteranu u kojima je angažovana, na 2,2 odsto, sa pre samo četiri mesaca prognoziranih 3,1 odsto i pozvala region da hitno sprovede strukturne reforme.

Smanjenju prognoze posebno je doprinela usporavanje privrede u Rusiji i drugim velikim ekonomijama regiona, poput Poljske i Turske. Ipak u izvestaju se ističe da najveći rizik za persepektive privrede i regiona ostaje evenutalno dalje pogoršanje krize u zoni evra.

2024 © - Vesti online