Petak 10.05.2013.
14:52
b92.net

Kvar na svemirskoj stanici, curi amonijak

Foto: Arhiva
 

"Reč je zaista o ozbiljnom defektu", izjavio je Solovjev za rusku agenciju Interfaks. On je dodao da će astronauti koji se nalaze u stanici možda morati da izađu u otvoren prostor kako bi popravili kvar, ali da odluka o tome još nije doneta.

Astronauti su još u novembru popravili sličan kvar. Sistem hlađenja bi u slučaju da se curenje ne zaustavi, mogao da se ugasi za samo 24 sata. Sada tim smišlja način da preusmeri druge izvore struje, a da svi sistemi ostanu potpuno funkcionalni.

Amonijak se koristi za rashlađivanje solarnih ploča koje su izvor struje na stanici, kažu iz NASA. Tri člana tima, komandant Kris Hedfild iz Kanade, astronaut NASA Tom Maršburn i ruski kosmonaut Roman Romanjenko trebalo je da napuste stanicu narednog ponedeljka, dok će preostala tri člana, NASA astronaut Kris Kesidi i rukse kolege Aleksandar Misurkin i Pavel Vinogradov ostati.

Njima bi krajem meseca trebalo da se pridruže još tri člana – NASA astronaut Karen Niberg, Rus Fjodor Jurčikin i astronaut ESA Luka Parmitano.

2024 © - Vesti online