Petak 10.05.2013.
13:20
Beta

Protest podrške Srbima sa severa KiM

Ristić: Vlast prodaje Kosovo

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić optužio je vlast da je "namerila da proda Kosovo i srpski narod" u Pokrajini. Ristić je kazao da se vlast u Beogradu sa kosovskim Srbima ne može dogovarati o "izdaji Kosova, već samo o njegovoj odbrani". On je pozvao sve partije i udruženja koji su protiv sporazuma s Prištinom da ponovo na Vidovdan 28. juna dođu u Beograd. Ristić je kazao da za Srbe nije prihvatljivo da sklapaju brakove pred matičarem Hašima Tačija, da srpske sudije polažu zakletvu pred Jahjagom i da zato neće pristati na sporazum koji to predviđa. Ristić je na kraju obraćanja kazao da kosovski Srbi "nisu kosovski junaci kako ih zovu oni koji im žele dobro", ali ni kriminalci i profiteri kako žele da ih predstave neki u Beogradu, već "obični Srbi koji su napadnuti, i koji moraju da se brane".

Na bini, na kojoj je ispisan slogan protesta "Ostajemo u Srbiji", nalaze se mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije, predsednici opština sa severa Kosova, rok-muzičar Bora Đorđević, nekadašnji košarkaški reprezentativac i sadašnji potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije Dejan Tomašević, kao i profesor prava Kosta Čavoški.

Kao govornici su najavljeni po jedan predstavnik Srba sa severa i iz centralnog Kosova, kao i jedan student univerziteta u Kosovskoj Mitrovici.

Među učesnicima protesta su i lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica, kao i funkcioneri i poslanici te stranke, koji zbog mitinga ne učestvuju u današnjoj sednici Skupštine Srbije.

Demonstranti su na Trg Republike došli u organizovanim kolonama, zbog čega je na nekoliko mesta zatvoren saobraćaj.

Oni nose zastave Srbije, zastave DŠ-a i pokreta "Naši".

Uzvikivali su "Izdaja" i parole protiv najviših funkcionera Srbije, protiveći se sporazumu sa Kosovom.

2024 © - Vesti online