Petak 10.05.2013.
13:12
24sata.rs

Beograd dobio "zelenu gerilu"

Ozelenjavaju Beograd dok drugi spavaju
 

Srpski gerila baštovani postoje od prošlog leta, kada je Momčilo Antonijević, sa bratom i nekoliko prijatelja, odlučio da posadi lavandu u jednu zapuštenu žardinjeru koja se nalazi u blizini zgrade u kojoj živi.

"Prirodu volim oduvek, već 15 godina bavim se proučavanjem lekovitih biljaka, pravljenjem tinktura, melema i Bahovih biljnih rosa. Od 2009. tekstove o lekovitim biljkama objavljem na svom neprofitnom sajtu. Gerila baštovansto je logičan sled događaja", objašnjava Momčilo.

Kako kaže, gerila baštovani, kad god idu u neko ilegalno ozelenjavanje, vode sa sobom neku lepu devojku kojoj je jedini zadatak da odvlači pažnju komunalnoj policiji dok ostali baštovani ne pobegnu.

"Za sada nismo imali problema sa zakonom, a podrška sugrađana je odlična. Mi smo prilično anarhistička organizacija, pa nemamo članove u pravom smislu te reči. Svako ko izađe ispred svoje zgrade i samoinicijativno posadi neki cvetić je gerila baštovan", objašnjava Antonijević.

Gerila baštovani uglavnom sade lavandu, bosiljak i lepog jovu, a prave i "bombe" od semena koje bacaju na neki zapušten komad zemlje i posle prve kiše iz tih "bombi" niče cveće. Kao pravi idealisti srpski gerila baštovani sami finansiraju svoje zelene akcije.

"Nažalost, mikrobaštice koje smo pravili uništene su neverovatnom brzinom. Ipak, to nas nije demoralisalo. Niko ne može da čupa koliko mi možemo da sadimo. Naše akcije naišle su na fantastičan odjek. Veliki broj ljudi se zainteresovao i javio nam se preko naše Fejsbuk grupe sa željom da nam se priključi", kaže Momčilo.

Svoje avanture beogradski gerila baštovani ovekovečili su kamerom, a od tog materijala napraviljena je pilot-epizoda za TV.

2024 © - Vesti online