Četvrtak 09.05.2013.
19:20 >> 22:37h
Beta

Izrael: Rusi, ne dajte rakete Siriji

Izrael je tražio od Rusije da poništi prodaju naprednog sistema protivvazdušne odbrane Siriji
 

Povodom tih navoda nema komentara iz ruskog ili izraelskog ministarstva odbrane.

Za sada su se pojavili protivrečni navodi o tome da li je Sirija već nabavila naprednu protvvazdušnu opremu koja bi mogla da zakomplikuje izraelsku vojnu intervenciju u toj zemlji.

Izraelske vazdušne snage izvele su vazdušne napade dva puta prošle nedelje u cilju uništavanja oružja za koje se u Izraelu navodi da je nemanjeno libanskoj ekstremističkoj grupi Hezbolah, ali Izrael nije zvanično priznao te napade.


Keri: Prodaja sistema odbrane Siriji bila bi destabilizujuća

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da bi prodaja naprednog sistema protivvazdušne odbrane Rusije Siriji bio "destabilizujući" faktor za bezbednost Izraela.

Sirija: Imamo pravo da odgovorimo Izraelu

SAD su izrazile zabrinutost za to šta bi takav sistem odbrane u Siriji mogao da znači za izraelsku bezbednost, rekao je Keri, ne želeći da komentariše šta bi značio za građanski rat u Siriji. Takvo oružje bi povećalo odbrambene mogućnosti sirijske vlade i otežalo SAD i drugim zemljama da razmotre čak i mogućnost uvođenja zone zabrane letenja ili neke druge vojne intervencije, navodi AP.

Prema pisanju američkog lista, sporazum o prodaji četiri baterije, dometa 200 kilometara, šest lansera i 144 projektila, vredan je 900 miliona dolara, a bio bi realizovan u naredna tri meseca. Za sada su se pojavili protivrečni navodi o tome da li je Sirija već nabavila naprednu protvvazdušnu opremu koja bi mogla da zakomplikuje izraelsku vojnu intervenciju u toj zemlji.

2024 © - Vesti online