Petak 10.05.2013.
12:01
J. Jelovac - Vesti

U kandžama farmaceutske mafije (6): Lekovi za izmišljene bolesti

Samo mladost proglašena zdravom: Lidija Gajski
 


- U slučaju osteoporoze primenjen je model po kojem je mladost proglašena zdravljem, a starost bolešću. Definicija bolesti kojom se danas služimo stvorena je tek 1994, i to na način da je za normalnu uzeta gustina kostiju žene između 20 i 30 godina. Gubitak kalcijuma fiziološki je proces vezan za starenje i ovakva je kontroverzna definicija dovela do toga da žene u 50. godini imaju značajnu šansu da im se otkrije osteopenija, a u 70. osteoporoza. Legitimno je i ispravno pokušati da odgodimo starost, međutim veliko je pitanje da li lekovi u ovoj oblasti medicine uopšte deluju, a svakako imaju niz nuspojava - kaže Gajski.

Kukovi na revers

Pacijenti se širom sveta podvrgavaju i nepotrebnim hirurškim zahvatima, koji neretko imaju ozbiljne komplikacije.
- Proizvođači veštačkih zglobova, ortopedskih pločica, srčanih elektrostimulatora i stentova zainteresovani su za što više operacija. Pri tom je reč o novim, nedovoljno ispitanim proizvodima, pa se onda dogodi da 93.000 ljudi širom sveta mora da izvadi te nedavno ugrađene skupe, najnovije i najbolje proteze kuka, jer se naknadno utvrdilo da su štetne za zdravlje - tvrdi ova doktorka.


Kao primere bolesti koje su izmišljene kako bi se prodavali lekovi, ova doktorka navodi i menopauzu, premenstrualni sindrom, pa i helikobakteriju kojom se danas zastrašuju mnogi pacijenti, a zapravo živi u sluznici želuca kod više od 60 odsto ljudi. Tu su i razne fobije koje se leče antidepresivima, ali i gubitak kose!


Ono što važi za lekove, može se primeniti i na polju dijagnostike i hirurgije.


- Pod pritiskom proizvođača medicinskih aparata, potrošnog materijala, biohemijskih i drugih testova i reagensa, koristi se mnogo šta, što je suvišno. Dok se papa test može smatrati vrlo korisnim u utvrđivanju kancera grlića materice, mamografija je u smislu otkrivanja raka dojke gotovo beskorisna. U Hrvatskoj se skrining karcinoma debelog creva poslednjih nekoliko godina sprovodi kao nacionalni program, iako od toga nije utvrđena nikakva korist - ističe Gajski.

 

K  R  A  J

 

2024 © - Vesti online