Sreda 08.05.2013.
15:45
Srna

Nedeljković: Vučićeva poseta prilika da se razjasne stvari

Radenko Nedeljković

"Svi treba da budemo civilizovani i održimo dostojanstvo skupština opština, jer ne smemo urušiti ugled naših opština", istakao je Nedeljković u uvodnom izlaganju na zajedničkoj sednici odbornika srpskih opština, koja se danas u okviru konsultacija o primeni briselskog sporazuma održava u Zvečanu.

On je konstatovao da Srbi sa Kosmeta nemaju rezervnu državu i Vladu i da Srbija treba da zna da nema rezervne Srbe na Kosovu i Metohiji. Nedeljković je rekao da je u ime sunarodnika na jučerašnjim konsultacijama sa Vučićem u Beogradu izneo stav da je briselski sporazum neprihvatljiv za Srbe na Kosovu i Metohiji pošto se njegovom primenom gase srpske opštine i institucije.

"Državni vrh u Beogradu ne misli tako. Oni tvrde da sporazum garantuje prosperitet građana u budućnosti, sa čime se nisam saglasio", dodao je Nedeljković.

On je naveo da je preneo stav da je sporazum po Srbe na Kosovu i Metohiji štetan, jer se njime ne garantuje ni minimum preduslova za opstanak u pokrajini i nije utemeljen u Ustavu Srbije. "Zatražio sam u vaše ime da se o svim sporazumima izjasni Ustavni sud Srbije", istakao je Nedeljković.

Prema Nedeljkovićevim rečima, Srbi sa severa Kosova jesu za kompromis, ali ne mogu prihvatiti da dogovor bude na štetu naroda i da vodi gašenju institucija države Srbije na Kosovu i Metohiji, jer su one garant opstanka Srba na tom prostoru.

2024 © - Vesti online