Sreda 08.05.2013.
13:16 >> 13:21h
Beta

Železnice: Mašinovođa kriv za sudar

Novosadski mašinovođa, radnik za primer, napravio grešu, tvrdi direktor Železnica
 

On je kazao da je to potvrdio izveštaj šestočlane stručne Komisije za isleđivanje tog vanrednog događaja u kojem je povređeno 22 ljudi.

Prema rečima Simonovića, utvrđeno je da je mašinovođa voza koji je saobraćao na liniji Beograd - Novi Sad naleteo u tunelu na voz koji je saobraćao na liniji Beograd - Šid zbog toga što je prošao kroz žuto svetlo, što je zaboravio, a nije prilagodio brzinu kretanja ka tunelu, kada je krenuo sa stajališta u Tošinom bunaru gde je prethodno pokupio putnike.

"Za ovaj nemili događaj odgovornost snosi novosadski mašinovođa i on će za to odgovarati, ne postoji šansa da se to ne desi, jer sve informacije komisije poslali smo MUP-u", kazao je on.

Simonović je naglasio da je mašinovođa koji je odgovoran za ovu nezgodu iskusan, ima 23 godina staža u Železnicam i do sada je više puta pohvaljivan kao dobar radnik i da se ova nezgoda nije mogla predvideti. Prema njegovim rečima, voz koji je udaren je star 27 godina, a da je je bila novija garnitura ne bi došlo do pucanja koša.

Direktor Železnica Srbije je naglasio je da se procenjuje da je materijalna šteta koja je nastala u ovoj nezgodi oko 14 miliona dinara. Kako je danas rečeno komisija je utvrdila da u vreme nastanka ovog događaja na delu pruge između stanica Novi Beograd i Zemun nije bilo smetnji u radu SS uređaja, sredstava veze ili postrojenja elektro vuče, i da u tom smislu nisu postojale bilo kakve nepravilnosti koje bi mogle uticati na nastanak sudara.

Simonović je imao zamerke na način izveštavanja o ovom događaju naglašavajući da bi "ceo sistem u državi trebao da bude u funkciji objektivnog informisanja, a ne da se plasiraju senzacionalističke vesti".

Dva putnička voza u kojima je bilo oko 100 putnika sudarila su se 2. maja oko 13.30 u tunelu kod stajališta Tošin bunar u Beogradu i tom prilikom povređeno je 22 ljudi.

2024 © - Vesti online