Sreda 08.05.2013.
14:16
Beta

Dežer: Ne odlažite probleme već ih rešavajte

Vensan Dežer: Ugledajte se na Crnu Goru
 

Dežer je na skupu "Kako u pregovore sa EU" podsetio da je Litvanija poslednja članica EU koja još nije ratifikovala taj sporazum. Srbija je stigla do ključnog trenutka procesa pregovaranja i na sam korak je od pregovora", rekao je Dežer.


On je istakao da pregovori sa EU nisu pitanje lobiranja, već teškog tehničkog rada i usklađivanja sa evropskim zakonodavstvom. "Ne možete otići u Brisel i reći 'hoću ovo ili ono'", naglasio je Dežer.


Šef Delegacije EU je posavetovao Vladu Srbije da ne odlaže najteže strukturne reforme za poslednju fazu pregovora, jer je to "recept za problem". Dežer je naglasio da Srbiju očekuju reforme u oblasti konkurencije i državne pomoći.


On je, takođe, rekao da u procesu pregovora treba uključiti što više aktera, navodeći primer Crne Gore, koja u pregovaračkom timu ima i predstavnike civilnog sektora.


Prema njegovim rečima, nerešena bilateralna pitanja poput izbeglica i penzija ne treba ostaviti po strani, već ih treba što pre rešavati.

Skup "Kako u pregovore sa EU" otvorio je premijer Srbije Ivica Dačić, a o tom procesu govoriće i direktor Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije Milan Pajević i predsednica Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Milica Delević.

2024 © - Vesti online