Sreda 08.05.2013.
07:21
Beta

Radne grupe Beograda i Prištine nastavljaju razgovore

Marko Đurić

Danas bi, u nastavku razgovora, započetih juče, trebalo da se održi i zajednički trojni susret timova Beograda i Prištine i predstavnika EU.


Timovi su juče imali odvojene bilateralne sastanke sa direktorom za zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljno delovanje Fernandom Đentilinijem.


Kako je Đurić naveo Beograd je juče zatražio da sa Prištinom na najvišem nivou počnu razgovori o suštinskim pitanjima za kosovske Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu u pokrajini, a koja nisu rešena Sporazumom o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.


Đurić je takođe naveo da je delegacija Beograda došla u Brisel sa sveobuhvatnim planom koji osigurava da Zajednica srpskih opština ima upravo onakva prava kakva su predviđena Sporazumom kao i da bi osigurala da primena sporazuma bude u duhu onoga što je parafirano.


Prema rečima Đurića, zvanice EK nisu imale nijednu značajniju primedbu na sveobuhvatnu viziju primene plana koja dolazi iz Beograda.


Ovo je drugi sastanak timova od 19. aprila kada su premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačih i Hašim Tači parafirali Sporazum o normalizaciji odnosa. Prvi je održan 26. aprila.


Beogradski tim predvodi savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, a prištinski zamenik premijera Hajredin Kuči.

2019 © - Vesti online