Sreda 08.05.2013.
02:38
Beta

Ukida se Predsedništvo BiH?

Njihova ovlašćenja bi bila prebačena na Parlament Federacije BiH, piše Dnevni avaz pozivajući se na informacije iz izvora bliskih Ambasadi SAD u Sarajevu. Konferencija na kojoj će Ekspertski tim predstaviti svoje preporuke biće održana 14. i 15. maja u Sarajevu.

Aktuelni predsedavajući Predsedništva BiH: Nebojša Radmanović

"Reč je o predlozima promena u Federaciji BiH kojima će se ovaj entitet učiniti efikasnijim, a jeftinijim", rekao je za sarajevski dnevnik neimenovani sagovornik blizak američkoj ambasadi.

On je istakao da se u preporukama i predlozima nalazi i ideja o smanjenju broja kantona u Federaciji BiH kojih trenutno ima 10. Ključni kriterijum za definisanje novih kantona biće ekonomski, ali će se i nacionalni element uzimati u obzir. Izvor blizak ambasadi je rekao da će plate izabranih zvaničnika biti drastično niže nego sada.

Većina odluka ubuduće bi se donosila prostom većinom glasova ministara, a poslanici Federalnog parlamenta bi ostali bez plata ako se u roku od pet meseci od proglašenja rezultata izbora ne formira Vlada. Predlog je i da se broj poslanika Predstavničkog doma sa 98 smanji na 81.

2024 © - Vesti online