Četvrtak 09.05.2013.
02:22
Vesti

1.000 žrtava na putevima zbog GPS-a i SMS-a

Praćenje uređaja može biti opasno kao i vožnja u alkoholisanom stanju
 

Prema crnim prognozama stručnjaka za bezbednost u saobraćaju postoji velika verovatnoća da će u narednih pet godina više od 1.000 ljudi nastradati na putevima Viktorije zbog korišćenja savremenih elektronskih uređaja za volanom.


Sve češći uzroci nesreća jesu pokušaji vozača da tokom vožnje promene radio-stanicu, unesu podatke u GPS-uređaje ili pošalju poruku s mobilnih telefona. U studiji Istraživačkog centra sa saobraćajne nezgode pri Monaš Univerzitetu u Melburnu, izveden je i proračun po kojem bi troškovi takvih nesreća u narednom periodu mogli da iznose 1,285 milijardi dolara!


Ova studija je analizirala 340 ozbiljnih saobraćajnih nezgoda koje su se dogodile u Viktoriji i NSW, između 2000. i 2011. Korišćeni su podaci forenzičnih istraga, kao i razgovori s vozačima koji su bili uključeni u nezgode. Utvrđeno je da je u 16 odsto slučajeva uzrok nesreće bilo skretanje pažnje vozača, od strane saputnika ili elektronskih uređaja.


Najčešći uzrok skretanja pažnje vozača jeste suvozač, a posle toga i korišćenje uređaja kao što su GPS i mobilni telefoni. Utvrđeno je da se među 36 odsto uzroka nesreća nalaze i smanjena koncentracija vozača, vožnja pod dejstvom alkohola, umor, bolest pa i nedostatak sna. Studija Monaš Univerziteta se bavila samo nesrećama, koje su prouzrokovane ometanjem pažnje vozača, a ne i onim do kojih je došlo zbog neprilagođene brzine.


Interakcija između vozača i saputnika u vozilu odgovorna je za 5,1 odsto nesreća, a najčešći primeri su razgovor vozača i saputnika, ali i svađe, nemile scene pa i plač u kolima.


Mark Stivenson, direktor Istraživačkog centra za saobraćajne nezgode pri Monaš Univerzitetu, tvrdi da je jasno da savremeni tehnološki uređaji kao što su "pametni" mobilni telefoni sve češće skreću ili ometaju pažnju vozačima i dovode do nezgoda. On smatra da su takvi uređaji postali toliko popularni, a najviše jer nude veliki broj tehničkih mogućnosti.
 

"Svedoci smo velikih tehnoloških inovacija, a još ne shvatamo sve njihove efekte na bezbednost u saobraćaju", ističe profesor Stivenson.


Studija je utvrdila da se 3,6 odsto od 340 nezgoda dogodilo jer je vozač pažnju tokom vožnje skrenuo na praćenje instumenata na kontrolnoj tabli u vozilu, a 0,9 odsto zbog korišćenja mobilnog telefona.


Izradu studije Istraživačkog centra za saobraćajne nezgode finansiralo je automoto društvo RACV i biće objavljeno u ovomesečnom međunarodnom časopisu "Analiza saobraćajnih nezgoda i njihova prevencija".

Kobne dve sekunde


Istraživači upozoravaju da se drastično povećava rizik od nesreće kada vozač skrene pogled s puta na najmanje dve sekunde. U 18 odsto slučajeva to je bio i najčešći uzrok nesreća.


Koautor studije Majkl Ficdžerald tvrdi da sve brži razvoj i korišćenje sofisticiranih uređaja, kao što su "pametni" telefoni i tableti, kao i mogućnost da se njihovo korišćenje kontroliše od strane vozača pritiskom tastature na kontrolnoj tabli automobila, umesto smanjenja broja nezgoda, izazove suprotan efekat.

 

Kako sačuvati glavu


Zanimljivo je da profesor Stivenson predlaže da je najbolji način da se ometanje pažnje vozača u saobraćaju izvrši upravo novim tehnologijama, kao što su softverski programi koji bi ljudima onemogućili da koriste sve funkcije na mobilnom telefonu.


"Klasični način za primenu propisa o bezbednosti u saobraćaju jeste kažnjavanje, ali što se tiče problema ometanja pažnje vozača u saobraćaju, postoji mogućnost da se problem reši tehnološkim inovacijama, zbog čega predlažem da počnemo time da se bavimo", rekao je Mark Stivenson.

2024 © - Vesti online