Utorak 07.05.2013.
11:19
Beta

Autonomija na Kosovu recept i za Mađare

Andraš Agošton i DSVM zagovaraju teritorijalnu autonomiju Mađara u Vojvodini i u celoj Karpatskoj niziji
 

Agošton, bivši predsednik Demokratske stranke vojvođanskih Mađara (DSVM), najavio je da će Manjinski forum pozvati mađarske dvojne državljane da glasaju u matičnoj zemlji, kako bi vladu sa dvotrećinskom većinom ponovo formirao aktuelni premijer iz redova Fidesa Viktor Orban.


Prema njegovim rečima, na taj način bi se stvorili uslovi za političko prihvatanje koncepta manjinskih autonomija Mađara u Karpatskoj niziji, preneo je portal Vojvodina danas.


Ta autonomija odnosi se pre svega na Mađare koji žive u Srbiji, Rumuniji, Slovačkoj i drugim krajevima koji su do poraza Austro-Ugarske Monarhije u Prvom svetskom ratu pripadali Mađarskoj. Agošton je najavio da će prvi sastanak povodom mogućnosti glasanja dvojnih državljana na izborima u Mađarskoj 2014. biti održan 3. avgusta.


Agošton i DSVM zagovaraju teritorijalnu autonomiju Mađara u Vojvodini i u celoj Karpatskoj niziji.


Nakon što je vlada Viktora Orbana otvorila mogućnost sticanja dvojnog mađarskog državljanstva, pravnom regulativom je obezbeđeno i pravo glasanja dvojnih državljana na parlamentarnim izborima u Mađarskoj, pod uslovom da dvojni državljani učestvuju u procesu registracije za izbore, koji počinje u avgustu ove godine.

2024 © - Vesti online