Ponedeljak 06.05.2013.
17:39
Beta

"Srbi sa severa nemaju razloga za strah"

Premijer Srbije Ivica Dačić
 

"Mi ćemo razgovarati sa Srbima sa severa... Nema nikavog razloga za strah da će time (sporazumom) Srbi izgubiti svoje institucije, radna mesta. Neće moći niko ni da ih vojno napadne, u policiji i pravosuđu će raditi Srbi, ta zajednica će imati svoje neke
nadležnosti u oblasti ekonomije, prosvete, zdravstva. I mislim da je mnogo bolje da se zajedno primenjuje ovaj plan nego da Srbi budu protiv toga", rekao je Dačić.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa austrijskim vicekancelarom i šefom diplomatije Mihaelom Špindelegerom ocenio da Srbija sada ima priliku "za jedno novo pozicioniranje, za promenu svoje slike u svetu", kao i da tu šansu ne sme da propusti.

"U poslednjih 20 godina imali smo tri puta šansu da Srbija krene sa mrtve tačke, uz podršku međunarodne zajednice: prvo je bilo posle Dejtonskog sporazuma, druga situacija je bila posle Petog oktobra i pada (Slobodana) Miloševića, ali i jedna i druga su bile propuštene prilike. Ovu sada priliku ne smemo da propustimo", poručio je
Dačić.

On je ukazao da je najveća vrednost sporazuma u Briselu upravo stvaranje pozitivne klime o Srbiji.

"Mi nismo potpisali ovaj sporazum da bi nekoga prevarili. Isto tako ne očekujemo od EU da nas vara. A mi smo ranije imali sledeću situaciju: pregovarači čekaju do poslednjeg trenutka, onda se prihvati neki sprorazum da bi se donela neka odluka u Briselu, i onda se taj sporazum ne primenjuje", rekao je Dačić.

"Ili sa druge strane, EU je često igrala igru pokretnih ciljeva: ajde ovo, pa onda kad uradimo to, ajde još ovo. Prvo je bio Mladić, Karadžić, pa onda Kosovo, i, to sve ne ostavlja dobar utisak. Zato smo mi želeli čiste račune: Ovo ćemo mi da uradimo. Ovo ćete vi da uradite", istakao je Dačić.

2024 © - Vesti online