Utorak 07.05.2013.
08:00
Beta

Arizanović: Predloženo oduzmanje licenci za 20 agencija

Arizanović je rekao je da se 17 predloga za oduzimanje licence odnosilo na to da turističke agencije ne ispunjavaju propisane uslove na osnovu kojih je izdata licenca za organizovanje putovanja, jer nisu obezbedile propisane garancije putovanja.

Foto: Ilustracija

Kod tri turističke agencije inspekcija je utvrdila da su nudile na prodaju i prodavale programe putovanja sa avio prevozom, iako nisu imale zaključen ugovor o izvršenju usluge prevoza sa kompanijom koja ima dozvolu nadležnog organa za obavljanje čarter saobraćaja i zbog toga je podnela predlog za oduzimanje licence.

U toku postupka avioprevoznici sa kojima su agencije ugovorile avio prevoz dobile su odobrenje za obavljanje vanrednih čarter letova i postupci su obustavljeni. On je rekao da je ove godine 12 turističkih agencija izgubilo licencu, a za dve turističke agencije obustavljen je postupak, jer su u toku postupka pribavile propisane garancije putovanja.

Arizanović je naveo da su tokom prvog kvartala ove godine građani podneli ukupno 49 prijava na rad turističkih agencija i inspekcija je utvrdila da je 20 prijava osnovano, jer turističke agencije nisu izvršile ili su nepotpuno izvršile ugovorene i naplaćene usluge obuhvaćene Programom putovanja.

Arizanović je poručio da se građani kada dođu u turističku agenciju ne odluče odmah za kupovinu aranžmana, odnosno za sklapanje ugovora o putovanju, pre nego što se dobro upoznaju sa programom i uslovima putovanja.

"Kada putnici dođu u inspekciju i kada se žale da nisu dobili ono što su ugovorili sa agencijom najčešće se pozivaju na dobijene usmene informacije, koje pritom nisu obavezujuće za turističke agencije", rekao je on.

Svaki poseban zahtev putnika, kao što je na primer prizemlje, broj sobe, pogled na more, prema rečima Arizanovića, mora biti pismeno ugovoren. On je naglasio i da je dobijene informacije potrebno proveriti na sajtu odabranog hotela, odnosno smeštaja, ili kod konkurencije, na sajtu Agencije za privredne registre proveriti podatke o turističkoj agenciji, a na sajtu Narodne banke likvidnost agencije.

"Pre putovanja treba uzeti ime, telefon i ostale podatke o lokalnom predstavniku i čuvati ih tokom putovanja", rekao je Arizanović i dodao da zdravstveno osiguranje nije obavezno, ali da bi bilo dobro da ga putnici uplate, s obzirom da su troškovi lekara u inostranstvu visoki.

2024 © - Vesti online