Ponedeljak 06.05.2013.
14:33
Srna

Gugl danas u znaku Mike Alasa

Mika Alas: Naučnik, boem i alas

Mihailo Petrović Alas bio je jedna od najpopularnijih ličnosti starog Beograda, poznat kao Mika-Alas, a nadimak "Alas" dobio je zbog svoje strasti prema ribarstvu.

Objavio je veliki broj pronalazaka, naučnih radova, udžbenika i putopisa sa pomorskih putovanja, ali po svom naučnom radu spada u najveće srpske matematičare. Kao najveći stručnjak za diferencijalne jednačine, predavao je mnogim generacijama studenata.

Ipak, pored toga što je bio veliki naučnik i čovek izuzetno priznat u krugovima visokih intelektualaca, poznat je i po tome što se družio sa običnim ljudima. Bio je poznati beogradski boem, svirao je violinu i imao je svoju muzičku grupu "Suz".

Bio je ne samo ljubitelj, nego i dobar poznavalac ribarstva, pa je zbog toga učestvovao u pregovorima za zaključenje konvencije o ribolovu sa Rumunijom, kao i u pregovorima o zaštiti ribolova na Savi, Dunavu i Drini sa Austro-Ugarskom.

Rođen je 6. maja 1868. godine u Beogradu, a završio je Prvu beogradsku gimnaziju u generaciji sa srpskim velikanima Miloradom Mitrovićem, Jašom Prodanovićem, Jovanom Cvijićem, Pavlom Popovićem i drugim poznatim ličnostima. Završio je Prirodno-matematički odsek Filozofskog fakulteta u Beogradu, a školovanje je nastavio u Parizu, gde je bio najbolji student.

Doktorirao je u oblasti diferencijalnih jednačina. Godine 1894. godine postao je profesor za matematičku grupu predmeta na Velikoj školi u Beogradu. Konstruisao je hidrointegrator, sa kojim je osvojio zlatnu medalju na Svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine. Bio je učesnik Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata kao oficir, a posle rata je bio rezervni oficir.

Umro je 8. juna 1943. u svom domu na Kosančićevom vencu u Beogradu.

2024 © - Vesti online