Ponedeljak 06.05.2013.
12:56
Beta

"Bez lustracije izvućiće se krivci za Hrtkovce"

Šešelj jedini kome se sudi za proterivanje Hrvata iz Hrtkovaca
 

"LSV insistira na produženju i momentalnoj primeni tog Zakona, jer će se, u suprotnom, izvući svi oni koji su tukli, ubijali, proganjali, hapsili, prisilno mobilisali, sejali mržnju i proterivali", naveo je Kostreš u saopštenju.

On je podsetio da je na današnji dan, pre 21 godinu u mestu Hrtkovci, u Sremu, počelo proterivanje hrvatskog stanovništva iz Vojvodine.

"Izuzev Šešelja, koji čeka suđenje u Haškom tribunalu, niko drugi od inspiratora i učesnika nije odgovarao za sve što se događalo najpre u Hrtkovcima, a zatim i još nekolicini mesta u Sremu. Za to neko mora da odgovara", poručio je Kostreš.

Podsetio je da je LSV još 2010. godine dostavio Skupštini Srbije predlog za produženje Zkaona o lustraciji sa 10 na 20 godina i dodao da je i tada nedostajalo političke volje, kao što uporno čitavu deceniju nema političke volje da se taj zakon i primeni.

"Lustracija je važan činilac u borbi protiv korupcije, borbi za nezavisno sudstvo, borbi protiv svakog nasilja i uopšte, borbi za bolje društvo. Lustracija odgovorne ne bi oterala u zatvor, ali bi ih imenovala i onemogućila da se bar neko vreme nalaze na političkim ili drugim funkcijama u vlasti, pravosuđu, i medijima", naveo je Kostreš.

Rok važnosti Zakona o lustraciji ističe 11. juna 2013. godine.

2024 © - Vesti online